Ще има ли добавки за пенсиите за Великден?

24
В България има около 2,1 милиона пенсионери, за които ще са необходими приблизително 147 милиона лева
В България има около 2,1 милиона пенсионери, за които ще са необходими приблизително 147 милиона лева

В България има около 2,1 милиона пенсионери, за които ще са необходими приблизително 147 милиона лева

На фона на заявката на служебната власт да внесе бюджет до края на месеца, ще има ли великденски надбавки за пенсионерите? 10 дни преди празниците официална информация все още се чака.

В България има около 2 милиона и 100 хиляди пенсионери. От години добавката за Великден се е превърнала в практика. Ако приемем, че добавката би била в същия размер, колкото миналата година – 70 лева, то ще са необходими приблизително 147 милиона лева. Традиция е добавките да се изплащат заедно с пенсиите преди Великден. Миналата година например имаше прецедент и бяха преведени на 15 април, тъй като решението бе взето по-късно. Тази година изплащането на пенсиите започва на 7 април, петък. Търси се вариант пак да се даде добавката, но властта запази мълчание сряда по темата, предава NOVA.

Баба Витка от Благоевград още не знае дали ще има добавка към пенсията си за Великден, но си спомня за какво е изхарчила допълнителните пари преди Коледа.

„Тази година като дадоха надбавки за Коледа - отидох до Делчево на банкет. Викам „Благодаря”. Хич да не дават за Великден - само мир да е”, категорична е баба Витка.

От Министерството на финансите запазиха мълчание. Не получихме и отговор на официалното ни запитване търси ли се вариант за финансовата помощ. Бившият социален министър Христина Христова припомня, че добавката е за всички, без значение за приноса им към пенсионната система.

„Това е жест на държавата. Хората очакваха този жест. Още повече, че инфлацията систематично изяжда парите на хората. В годините парите са били между 40 и 70 лева, а разходите на държавата са били между 100 милиона и 160 милиона”, посочва Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

Икономистите смятат, че липсата на добавка сега не е заради липсващия Бюджет 2023.

„По-скоро наистина става дума за липса или на чисто процедурно желание от страна на служебния финансов министър и нейния екип или от една преценка, че на този етап пенсионерите са достатъчно облагодетелствани на фона на другите социални групи и няма смисъл да се прави”, заяви Адриан Николов от Институт за пазарна икономика.

И съветват, ако се намерят пари, то те да не бъдат за всички. „Бих подпомогнал целенасочено най-бедните пенсионери с една малко по-голяма сума, тъй като в крайна сметка 70 лева или дори 100 на фона на високите цени на продуктите, които свързваме с великденската трапеза. Най-вероятно няма да е достатъчно”, подчерта Адриан Николов от Институт за пазарна икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    А, дано! Ама, надали?
    Гладен пенсионер - Великденски заек сънува!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари