Ще има евтини дърва за социално слабите

0
След подписване на Споразумението между двете министерства, социалните дирекции имат ангажимент да изготвят списъци на хората, одобрени за енергийно подпомагане, за да могат те своевременно да се възползват от възможността за снабдяване с по-евтини дърва
След подписване на Споразумението между двете министерства, социалните дирекции имат ангажимент да изготвят списъци на хората, одобрени за енергийно подпомагане, за да могат те своевременно да се възползват от възможността за снабдяване с по-евтини дърва

След подписване на Споразумението социалните дирекции трябва да изготвят списъци на хората, одобрени за енергийно подпомагане, за да могат те да се възползват от възможността за снабдяване с по-евтини дърва

Споразумение, с което да се гарантира приоритетното снабдяване с дърва на по-ниски цени за хората, получаващи енергийно подпомагане, ще подпишат Министерствата на земеделието и на труда и социалната политика. Мярката е заради недостига на дърва и високата им цена, обясни за БНР зам.-социалният министър Надя Клисурска:

"С оглед на тревожната информация, че в момента има недостиг на дърва, влязохме в преки разговори с Министерството на земеделието с идеята да предоставим списъци на лицата, които са заявили желание за снабдяване с дърва, за да може приоритетно тези социално слаби лица, които ще ползват тази целева помощ за отопление, да бъдат снабдени през горските стопанства на едни значително по-добри цени от тези, които в момента търговците предлагат на пазара".

Междувременно социалните дирекции във Видинско отчетоха ръст на кандидатстващите за енергийно подпомагане в региона. Над 9 400 са подадените до момента заявления, обясни директорът на областната дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов.

"В област Видин интересът към подаване на заявления-декларация за този отоплителен сезон в сравнение с миналата година е по-голям. Това се дължи може би на новия корекционен коефициент, с който се намалява размерът на пенсиите, определени след 1.07. 2008 година... Това влияе върху доходите, по-конкретно на лицата в пенсионна възраст. По-голямата група от лицата, които получават тази помощ, е от пенсионери. След тях са хората с ТЕЛК решение и след тях се нареждат майките на деца с увреждания. Това са основно трите групи от хора, които попадат най-масово в отоплителния сезон, за отпускане на целева помощ. До момента в област Видин има подадени 9411 заявления-декларации, като най-много са подадени в община Видин - 3916. За сравнение с миналия отоплителен сезон, говоря като цяло, приемът на заявленията е приключил с 11 400. Приемът на заявление е до 31 октомври тази година. От общия брой подадени заявления е отпуснато на 7212 и е отказано на 1089. В процес на обработка са 1110."

След подписване на Споразумението между двете министерства, социалните дирекции имат ангажимент да изготвят списъци на хората, одобрени за енергийно подпомагане, за да могат те своевременно да се възползват от възможността за снабдяване с по-евтини дърва, обясни още Венцислав Боянов.

В очакване на документа по места в българския Северозапад продължават да се готвят за отоплителния сезон според възможностите си. Бойчиновци е една от общините, в които се наблюдава недостиг на дърва за огрев. Освен това цената е висока, обясни кметът Светлин Сретениев.

"Да, и тук има недостиг, но има частни фирми, които снабдяват хората. Това, което се изказа Корнелия Нинова, че ще има на склад и ще бъде задоволено населението, май бяха само празни приказки, както винаги се е случвало, но хората се оправят. Намерили сме частни фирми и и ги снабдяват, но дървата вече са много скъпи, карат ги на 120 лева."

Светлин Сретениев не е оптимист, че министерското споразумение ще осигури на най-бедните дърва на по-ниска цена.

"Дано се получи всичко това, но вие знаете, че частни фирми наемат от горските стопанства, играят на търг и наемат дървесината, не знам кой ще им повлияе. И аз тези неща - социално министерство, снабдяване на социално бедните, ги слушам вече 15 години като кмет и никога не се е случвало. Нека направят схемата, нека да бъдат задоволени хората с дърва по тази схема, но аз лично не вярвам."

В очакване на мярката врачанската община Хайредин се старае да подпомага населението, като предоставя дървесина на нуждаещите се, обясни кметът Тодор Алексиев.

"Ние се опитваме, където чистим - дерета, покрай реки, опасни зони или изсъхнали дървета, да ги режем и да ги даваме на населението. Горе-долу при нас не е много страшно, но не мога да кажа не всеки един положението какво е. Има и такива, които си харчат нелоялно помощите. Но все пак има различни съдби. На този етап сериозни оплаквания нямаме, но очаквам повече да има през септември, когато станат по-хладни дните, тогава идват повечето сигнали, още не сме наясно 100% с всичко."

Въпреки че дървата поскъпнаха драстично, те остават предпочитани за отопление, особено от жителите на малките населени места. За да се снабдят, държавата им отпуска по 623,55 лева, което е с близо 20% повече от миналата година. В същото време Националната статистика отчете увеличение на цената на дървата само за юли с повече от 9%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари