Щангистка от Русе „изгоря“ с положителна допинг проба

0
В употреба на забранени стимуланти на практика е уличен целият ни национален отбор, включително европейските шампиони Иван Марков и Милка Манева
В употреба на забранени стимуланти на практика е уличен целият ни национален отбор, включително европейските шампиони Иван Марков и Милка Манева

11 състезатели от националния отбор по вдигане на тежести са дали положителни допинг проби при внезапния тест, направен преди две седмици.

Това съобщава официалният сайт на БФ по вдигане на тежести. За съжаление, сред тях е и русенската състезателка Надежда Мей, която се готвеше за предстоящото след 3 седмици Европейско първенство в Тбилиси.

В употреба на забранени стимуланти на практика е уличен целият ни национален отбор, включително европейските шампиони Иван Марков и Милка Манева.

Пробите са от внезапен тест, направен преди две седмици. Веществото, което е открито като налично в организмите на спортистите е архаичния станозолол, който отдавна не се употребява от спортистите.

Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов няма никакво обяснение как този препарат се е озовал в пробите на българските щангисти. Според него, единственото обяснение е да е попаднал в спортистите чрез хранителните добавки, които употребяват за възстановяване. Те се доставят от българска и от полска фирми. Според него единственото ново, което отскоро използват като подсилка и за възстановяване след тежките тренировки националите ни са аминокиселини, доставяни от същата полска фирма.

„И при тях обаче няма изписан „станозолол“ на опаковката“, твърди треньорът. Поради тази причина е стартирано вътрешно разследване, като треньорът и щангистите се надяват тестовете на хранителните добавки да докажат нерегламентирано и неупоменато в сертификатите наличие на въпросния „станозолол“. Това е единственият начин да се потърси някаква оправдание за наличието на препарата в пробите на щангистите и върху това да се базира евентуално обжалване на наказанията.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари