Щабът за защита при бедствия в Русе се събра заради високото ниво на р. Дунав

0
Щабът за защита при бедствия в Русе се събра заради високото ниво на р. Дунав

Във връзка с високото ниво на водите на река Дунав, днес кметът Пламен Стоилов свика Общинския щаб за защита при бедствия. На срещата присъстваха Димитър Наков – заместник-кмет „Устройство на територията“, Свилен Иванов – заместник-кмет „Комунални дейности“, Спасимир Димитров – директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Община Русе, комисар Димитър Павлов – началник Областно управление „Противопожарна безопасност и защита на населението“, инж. Георги Георгиев - директор на Агенцията за поддържане и проучване нивото на река Дунав, к.в.п. Иван Иванов – директор Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Снежана Георгиева – директор Дирекция Контрол на околната среда“, както и кметовете на населените места Сандрово, Мартен, Следна кула, Долапите и Басарбово, чиито територии са потенциално застрашени от покачването на водите на Дунав.

Директорът на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров обясни, че към момента на територията на Община Русе няма залети участъци. Разлив има единствено на пътя под хижа „Приста“. В момента институциите, имащи отношение към усложнената обстановка, са в първа степен на готовност-повишено внимание. При необходимост ще започнат да се извършва и денонощно наблюдение на критичните участъци.

Директорът на АППД-Русе инж. Георги Георгиев запозна присъстващите със състоянието на река Дунав и очакваните прогнози. В момента водният стълб при Русе отчита 728 см. Очакванията са през следващите 10 дни нивото на Дунав да продължи да се покачва. Река Сава влива в Дунав максимално количество вода, което се засича с друга вълна, прииждаща от Горна Австрия и двете вълни се намират в езерото на хидровъзел Железни врата 1. През него на всяка секунда преминават между 11 600 и 11 800 кубични метра вода, които навлизат в българския участък. За сравнение, нормалните стойности на водата, която преминава през Железни врата, са около 7 000 кубични метра. Очакванията са към събота нивото на Дунав в българския участък да достигне 800 см. „Критичните стойности за Русе са около 830 см. Тогава се залива площадката на пристанище Русе-Запад“, уточни Георги Георгиев.

От Изпълнителна агенция „Морска администрация“ заявиха, че всички техни представителства са известени за евентуалната опасност от високите нива на водите на Дунав, пристанищните оператори са наясно какви мерки трябва да бъдат предприети при необходимост. Извършват се и ежедневни проверки за състоянието на съоръженията на агенцията. От Регионалната инспекция по околна среда и води са готови, ако има разливи, да извършват необходимите проби. Управителят на ВиК-Русе инж. Сава Савов поясни, че водоснабдяването на цялата област е нормално. Изпълнява се план за извършването на по-чест мониторинг на питейната вода.

От кметовете на населените места се изисква да следят за състоянието на дигите, при наличие на компрометирани участъци да се вземат незабавни мерки. Трябва да осигурят необходимото количество чували. Всички дейности, свързани с укрепването на бреговете по Дунав, трябва да се съгласуват с АППД. С писмо до Областният управител се иска да бъдат прекратени несъгласувани преди това дейности в района на остров Люляка, където за укрепването на брега се използва пръст, което не само няма да защити крайбрежието, но и ще образува огромно количество кал, отбеляза директорът на АППД.

В района на Сандрово водата още не е достигнала до дигите. Няма и избили подпочвени води, каза кметът на селото Божидар Йотов. В Мартен положението все още е нормално, но ако се сбъднат прогнозите за покачване нивото на река Дунав, водата може да залее пътя към Гранична полиция. За солидното укрепване на брега на реката при Мартен ще бъде изготвен проект и ще се търси съдействието от страна на държавата за неговото реализиране, припомни кметът Пламен Стоилов. От Бас8арбово поискаха да се следят нивата на водите в язовирите, тъй като те представляват потенциална заплаха за населеното място, каза Николай Колев. Началникът на Областното управление „Пожарна безопасност“ комисар Димитър Павлов обясни, че в момента русенската пожарна разполага с най-голям резерв от чували в България, тъй като над 100 000 чувала от румънско дарение преди години, са останали в Русе. Те ще бъдат предоставени за ползване, но само при екстремни ситуации. Общините и търговските дружества сами трябва да си набавят чували и пясък за надграждане на дигите. Комисар Павлов припомни отново за необходимостта от по-детайлно наблюдение на дигите, тъй като част от тях са обрасли с растителност и компрометираните участници. Той изрази опасения, че част от земеделските земи в Ряхово ще бъдат залети от подпочвените води, тъй като едната от помпените станции в района не работи и процесът на изпомпване на водите и връщането им в Дунав ще се забави.

Със заповед на кмета на Община Русе, кметовете на населените места трябва да вземат мерки за опазване на хората и тяхното имущество при необходимост, както и да актуализират аварийните планове на обектите на територията на Общината в частта „Наводнения“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари