Шофьорска книжка само след завършен 10 клас

2
Шофьорска книжка ще се дава само ако кандидат-водачът има завършен десети клас, а не както до момента - основно образование
Шофьорска книжка ще се дава само ако кандидат-водачът има завършен десети клас, а не както до момента - основно образование

Шофьорска книжка ще се дава само ако кандидат-водачът има завършен десети клас, а не както до момента - основно образование.

Такава поправка в Закона за движение по пътищата бе гласувана през миналата година. Сега това е разписано и в наредбата за получаване на свидетелство за управление на МПС, обявена за обществено обсъждане.

Същите текстове бяха разписани в закона и по-рано, но трябваше да влязат в сила през 2022 г. Изискването обаче ще важи само за бъдещите водачи - тези, които в момента са в клас и усвояват знания по новия закон за училищното и предучилищното образование. Това означава, че 30-40 годишен шофьор например, който отдавна е излязъл от училище само с 8 клас, ще може да си изкара книжка по досегашния ред, при който се изискваше само основно образование.

Когато промените бяха гласувани в пленарна зала, депутати се обявиха против тях с мотивите, че ще се създадат нови лоши практики. Хора без нужното образование ще си вадят свидетелство за управление в други държави на ЕС. После пък нашите власти ще трябва му издадат еквивалентно вече без да кара необходимите курсове.

По-рано през 2017 г. други изисквания влязоха влязоха в сила за новите водачи. В началото те ще получават в шофьорската си книжка 2/3 от максималния брой точки - 39. Ако след 2 г. стаж зад волана нямат нарушения, ще си получат и останалите контролни точки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари