Шофьори на камиони останаха без книжка заради ново изискване

2
Засегнати от наредбата са водачи с постоянен адрес във Великобритания, Турция и Украйна
Засегнати от наредбата са водачи с постоянен адрес във Великобритания, Турция и Украйна Видео: NOVA

Засегнати от наредбата са водачи с постоянен адрес във Великобритания, Турция и Украйна

Проблем, засягащ професионалните шофьори с български книжки. Наредба, приета преди 5 години, тепърва започва да създава проблеми за международни водачи, чиито свидетелства за управление изтичат сега и трябва да бъдат подменени. Това обаче се оказва нелека задача.

52-годишният Антон Христов от Горна Оряховица има български паспорт и шофьорска книжка, но от 17 години живее в Украйна.

Антон пътува в цяла Европа с тежкотоварни камиони от 30 години. Преди месец шофьорската му книжка изтича и той се връща у нас, за да я подмени. От "Пътна полиция" обаче отказват да издадат нов документ, тъй като според ново изискване водачът трябва да е бил на територията на страната през последните 181 дни.

„Ако излъжеш, че си се намирал на територията на България, веднага ти повдигат обвинение за лъжепоказание”, споделя Антон, предава NOVA.

От КАТ предлагат да издадат декларация, че книжката му е изтекла, тя обаче не важи за страните извън ЕС. От МВР съобщават, че засегнати от изискването са шофьори с постоянен адрес във Великобритания, Турция и Украйна.

За да получат книжка те трябва да подадат документите за смяна на шофьорска книжка в съответното консулство. Така Антон трябва да се върне обратно в Украйна, за да поднови книжката си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ами
    то не може и туй в онуй и душата в рая!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари