Шофьорът от Лим отиде при децата на небето

0
Бог да го прости. Сега там ще дава обяснения
Бог да го прости. Сега там ще дава обяснения

Там ще дава обяснения, казва бащата на едно от загиналите деца.

"Не знам какво да кажа! Бог да го прости. Сега той отиде при нашите деца и там ще дава обяснения."

Това заяви пред "България Днес" бащата на загиналия преди 13 години в трагедията в река Лим Юлиян Манзаров - Георги.

Повод за коментара на покрусения родител бе изненадващата смърт на шофьора на злощастния автобус Илия Измирлиев. Вчера сутринта той е починал зад волана на микробус по пътя между Смолян и Пампорово.

64-годишният мъж, който бе осъден на 4 години затвор за трагичната гибел на 12 деца, които починаха във водите на реката на 4 април 2004 г., е управлявал товарен „Фолксваген“, когато е загубил контрол над возилото и се е блъснал в крайпътна мантинела.

"За мъртвите или добро, или нищо. Всеки човек рано или късно си отива от този свят. Никога на никого през живота си не съм пожелавал злото, но случилото се е съдба, за която само Господ знае", споделя Георги Манзаров.

Той коментира, че навремето, когато са си заминали децата, родителите са търсили единствено истината за трагедията.

"Надявам се, че тя беше такава, каквато съдът я намери и разкри", допълва бащата.

Редица експертизи по делото срещу Измирлиев доказаха навремето, че той е отговорен за катастрофата, при която управляваният от него автобус излиза от пътя, спуска се 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река, като водите й вземат завинаги Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

С болка в гласа Георги Манзаров заявява, че катастрофата, при която загинаха децата, е била своеобразен предвестник на всичко, което се случва и сега в нашата страна.

"Сами виждате как всеки ден умират деца на пътя. Жалкото е това, че нищо не се осмисля, не се вадят изводи. Ето, последният случай със смъртта на 19-годишната Фатиме Колашова, която бе премазана от камион на пешеходна пътека в Благоевград, е също показателен за това безразличие", споделя той.

От думите на Георги Манзаров става ясно, че нито веднъж след трагедията шофьорът Илия не е потърсил връзка с опечалените родители, нито е искал прошка от тях.

Бащата, който е и председател на благотворителната фондация "Ангели от Лим", е категоричен, че когато настъпват подобни трагедии, обществото трябва да си направи извод. Тогава този, който се е разделил с живота си, не е умрял напразно. Самият факт, че може да живееш и да загинеш и твоето нещастие да не е послужило на останалите живи хора да вземат някакви мерки това да не се получава, е пагубен за хората.

През всички години след трагедията Илия Измирлиев твърдеше, че не е отговорен за смъртта на децата, а катастрофата е следствие на техническа неизправност в автобуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари