Шофьорът на камиона-бомба от Кримския мост получил поръчка за превоз на торове

2
Московският вестник РБК казва, че шофьорът е бил „използван“ и не е знаел за предполагаемата „терористична атака“
Московският вестник РБК казва, че шофьорът е бил „използван“ и не е знаел за предполагаемата „терористична атака“ Снимка: AFP

Според московския вестник РБК, шофьорът е бил „използван“ и не е знаел за предполагаемата „терористична атака“

Шофьорът на камиона, който се взриви при преминаване на Керченския мост в Крим, свързващ Русия с този анексиран украински полуостров, е получил онлайн поръчка за транспортиране на торове, според информация в руски медии, съобщава агенция EFE, предава Труд.

Московският вестник РБК казва, че шофьорът е бил „използван“ и не е знаел за предполагаемата „терористична атака“, извършена в събота.

Произходът на експлозията, която повреди част от 19-километровия мост, не е установен, но руското следствие и антитерористичната комисия заявиха, че е резултат от нападение с камион бомба. В експлозията са участвали и седем вагона с горива от влакова композиция, движеща се по жп участъка в близост на моста.

Руското издание "Маш" посочва, че камионът, за който се предполага, че с него е извършено нападението, е бил проверен от агенти по сигурността, преди да премине по моста. Освен това същата публикация твърди, че той е бил управляван от 52-годишен мъж на име Махир Юсубов, братовчед на бащата на собственика на камиона Самир Юсубов.

Руският медиен канал Baza публикува видео в Телеграм, в което Самир Юсубов потвърждава, че е собственик на камиона, но отрича всякаква връзка с предполагаемата атака. Освен това Baza съобщи, че имотите на семейство Юсубови са претърсени, но собственикът на камиона в момента е в чужбина.

През целия септември камионът е бил забелязван в Краснодар, област, която е свързана с Крим чрез този мост. Строителството на Кримския мост започна през 2016 г., две години след като Русия анексира Кримския полуостров. Руският президент Владимир Путин откри моста след завършването му през 2018 г., наричайки го „чудо". Руските власти по-рано издадоха предупреждение, че военна атака срещу моста няма да остане без отговор. Поради повредата директните пътни и железопътни линии за доставки между континентална Русия и Крим бяха временно прекъснати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    русенец
    Ще ти припомня пристанището в Бейрут, че беше по-скоро. Само складирана тор без никакви добавки отнесе част от града.
  • 6
    1
    colibri
    Ако е вярна информацията, че прословутия камион е превозвал торове- само с няколко добавки се превръща в подвижна "бомба". Сетих се за Тимъти Макквей, който използва точно торове за бомбата си - взриви федерална сграда /имаше загинали и ранени, част от тях-деца/. На ФБР го предаде брат му и Тимъти получи смъртна присъда, която вече е изпълнена...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари