Шофьор с 24 акта и 39 фиша е погубил 17-годишния Ангел

2

Искаме бързи присъди и да помогнем на живите деца, казва бабата на момчето

Шофьор с 24 акта и 39 фиша, паркирал неправилно буса си на пътя, причини смъртта на 17-годишния Ангел Морунов от село Малко градище, община Любимец.

"Във фаталната вечер на 30 август внукът ми тръгнал при приятелката си в Любимец. Било е около 21:15 ч, а разстоянието между градчето и селото е 12 километра", разказва бабата на Ангел - Тонка Стоянова, цитирана от в. “24 часа”.

Трагедията се разиграла на километър преди Любимец. 38-годишният Георги Йорданов от село Лозен спрял да лови таралежи в полето. Против всякакви правила той оставил буса си с изгасени фарове в тъмното насред пътя. Нищо неподозиращият Ангел карал мотопеда си в тази посока, нямало как да види буса и се ударил в него. Преминаваща в това време по шосето семейна позната го разпознала, докато стенел от болка. Жената звъннала на телефон 112 и на майката на младежа - Ива Монева.

От болницата в Харманли изпратили линейка, която докарала пострадалото момче в здравното заведение. Обезобразено и окървавено, то издъхнало в скута на майка си - два месеца преди да навърши 18 години на 22 октомври 2020 г.

"Според техническата експертиза внукът ми е карал с 40 км/час, тъй като мотопедчето не може да развие голяма скорост. В кръвта му не са открити алкохол и наркотици", допълва бабата.

Тя и до днес недоумява защо Георги е оставил буса си насред пътя, след като на 50 метра преди мястото на инцидента има голяма отбивка, на която може и ТИР да паркира.

"Пътят и полето са на едно ниво, което означава, че Йорданов е можел да паркира свободно, а той спира на средата на шосето с изгасени фарове и така застрашава живота на преминаващите в този участък", коментира Тонка Стоянова, която е специалист по транспорт и работи в голяма транспортна фирма.

Като частен обвинител тя присъства на всички заседания по делото за смъртта на по-големия си внук. С болка допълва, че на мястото на фаталния сблъсък родителите на загиналото момче са поставили соларна лампа - искат да напомнят на всички шофьори, че спирайки, трябва да пуснат светлините.

Кой е виновникът за смъртта на 17-годишния Ангел Морунов?

Георги Йорданов произхожда от т.нар. калайджии и е ходил до III-IV клас на училище. Успява да изкара шофьорски курс през 2004 г. и да се сдобие със свидетелство за правоуправление.

Оттогава до 19 май 2023 г., когато му е отнета книжката, той има 63 нарушения на Закона за движение по пътищата - 24 акта и 39 фиша. Два пъти му е отнемана шофьорската книжка - през 2017 г. и през декември 2020 г., за неплатени глоби.

Това показва справката на КАТ, която съдържа 7 листа.

Няма член от закона, който той да не е нарушил - за шофиране без светлини, с превишена скорост, за неправилно паркиране. 11 пъти му е отнеман контролният талон.

"Страшното е, че след причинената смърт на внука ми той има още 5 акта и 16 фиша. Значи, убивайки детето ни, този човек въобще не се е трогнал от нищо", гневи се 65-годишната Тонка Стоянова.

В продължение на 3 години тя се бори с всички висши институции - ВСС, Народно събрание, МВР.

"В парламента бяхме 3 пъти, при бившия вътрешен министър Иван Демерджиев - 2 пъти. Имам 4 молби към МВР и молех на този човек да му отнемат дори временно шофьорската книжка - до приключване на делата. Прехвърляха си един на друг топката.

Подадох молба и в КАТ-Хасково, откъдето ми казаха, че въпросът е в правомощията на прокуратурата. Тогава подадох молба с мотиви до Апелативната прокуратура в Пловдив и до Апелативния съд в Пловдив.

Молбата ми беше разгледана в заседание на 16 май т.г. Магистратите решиха да му бъде отнето свидетелството за правоуправление без право на обжалване", каза бабата.

Пловдивският Апелативен съд постановява и ефективна присъда от 3 години и 3 години лишаване от право да шофира и определя деянието на Георги като престъпна самонадеяност. За разлика от наказанието, постановено от Хасковския окръжен съд, който дава 3 години условна присъда за убийство на дете. С 5 години изпитателен срок.

"Това е подигравка. Затова родителите на деца, загинали при пътни инциденти, имахме среща с правната комисия в парламента. Помолихме да вземат предвид по-тежки наказания, когато внасят предложения за промени в законодателството.

Борим се за живите деца, нашите вече ги няма. Затова организираме национални протести няколко пъти и смятаме, че трябва да продължим борбата - няма да спрем.

Най-жалкото е, че обществото не ни подкрепя. Ние вече сме около 40-50 семейства на деца, загинали на пътя.

Седмица след като бяхме при вътрешния министър в София, на метри от сградата на МВР бе блъснат 15-годишният Филип. Знаете ли за тези 7 години колко неграмотни шофьори има в България", казва Тонка Стоянова от Казанлък, която е баба по майчина линия на загиналия Ангел.

Тя не крие, че нейни колеги инструктори се оплаквали, че много кандидати за шофьори не могат да четат и пишат. Използват фалшиви дипломи. "В Хасково съдията накара Йорданов да си прочете ЕГН-то, той започна да чете номера на личната си карта. Той не може да чете. Та какво остава да е чел Закона за движение по пътищата и да решава листовките? Затова има толкова много наказания. Би трябвало КАТ да наблюдава тези водачи на МПС, които са с толкова много нарушения", казва Тонка.

Тя е разговаряла с шефовете на полицията в Свиленград и Любимец да следят Георги Йорданов дали ще се качи зад волана, след като книжката му е отнета. Убедена е, че ако по-рано е имало подобен контрол, може би нямаше да има толкова фатални случаи.

Аз дори питах брат му на Георги: “Абе този твоят брат не се ли уплаши, като уби детето и продължи да шофира?”. Има един ден, в който в 3 града са го спирали органите на реда и има записани три нарушения - в Свиленград, Любимец и Хасково. А искат да му отнемат книжката за 3 години. Да не би след това време да научи закона и правилника? Дали са фишове, или са актове - това са все нарушения на закона. Този човек е потенциален убиец и той няма място на пътя. При тази присъда - с 5-годишен изпитателен срок, трябва ли да го чакаме 5 години да убие още някого на пътя? Книжката не прави шофьора - това картонче не те прави нито добър, нито съвестен шофьор. Този калайджия, като е бил 19 години с книжка - какво направи с детето ни, не спира да се вълнува с въпроси Тонка Стоянова.

Тя не може да преживее мъката и загубата на Ангел, който много я обичал. Дори правел планове да се премести да живее при нея в Казанлък.

"Внукът ми беше много кротко дете. Той никога не отказваше, контактуваше с всички - може би, защото до VIII клас учеше в селото и беше единственото българче в класа. Той не правеше разлика между децата. Беше приятел и с децата от етноса. На погребението му дойдоха близо 400 души - негови приятели, съученици.

Толкова бяха свикнали с него, не беше конфликтно дете. Не създаваше проблеми на родителите си. Не мога да го прежаля, но искам да помогнем да спасим други деца на България, защото тази война по пътищата убива невинни души.

Ще продължа да ходя по протестите в страната, за да спестя травмите за психиката на дъщеря ми, майката на Ангел, която всяка вечер вижда страшната картина как синът ѝ издъхва в ръцете", казва Тонка Стоянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари