Шизофренията на ГЕРБ на тема лобизъм

0
Падуаните на Борисов се хвърлиха да защитават политически практики на лидера си
Падуаните на Борисов се хвърлиха да защитават политически практики на лидера си Снимка: Капитал

Падуаните на Борисов се хвърлиха да защитават политически практики на лидера си, които громяха при гоненията срещу президента

"Ако ме питате дали един предприемач, който има проблем с дадена институция, българска, особено на чужда държава, дали да има контакт с министър, с премиер, отговорът е да. Това се прави във всички държави. Нима ролята на правителството не е да помага на българския бизнес, включително когато говорим за експорт." С тези думи вече бившият вицепремиер Томислав Дончев защити по bTV в сряда сутрин своя партиен лидер Бойко Борисов по повод шокиращо хладнокръвните хвалби на собственика на компанията "Градус" Иван Ангелов как е изнасял пилешко през Турция с личното ходатайство на министър-председателя, пише Капитал. 

"Премиерът не може да замести даден сертификат, подозирам, че става дума за политически разговор", изненадващо откровено продължи Дончев в ефира на предаването "Тази сутрин" и добави, че и други държави, включително големи и уважавани, системно се ангажират с бизнеса на съответната страна, включително и най-вече навън.

Точно противоположна обаче беше позицията на ГЕРБ и в частност на нейния лидер Бойко Борисов преди по-малко от една година, когато трябваше да атакува президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Тогава прокуратурата първо конфискува телефона на Бобоков, после селективно пусна в общественото пространство фрагменти от негова SMS комуникация с Узунов, а впоследствие светкавично повдигна обвинение за "търговия с влияние" само за това, че президентският съветник е подал към предприемача публично достъпна и несекретна информация за политическата ситуация в Либия и Украйна (включително такава, публикувана от Българската телеграфна агенция).

След всичко това цялата държавна машина веднага се стовари върху двамата, който първо бяха задържани за 24 часа, а после пуснати под гаранция съответно от 1 млн. лв. за Бобоков и 20 хил. лв. за Узунов. До момента обвиненията срещу тях парадоксално са висящи, като нито са внесени в съда, нито са свалени от прокуратурата, поради което двамата съдят държавата за тормоз и неимуществени вреди. Всичко това обаче даде повод на Бойко Борисов остро нападне да президента и обкръжението му с думите: "Толкова са заседнали в тресавището, че вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти."

По-малко от година по-късно обаче ролите са разменени. И този път неформалното общуване с бизнесмени отново не е мръсна дума за лидерите на ГЕРБ, а "световна практика".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари