Шивашките фирми в Русе няма да вдигат заплатите

0
Подготвяното увеличение на минималната заплата в страната няма да повлияе на възнагражденията в този бизнес
Подготвяното увеличение на минималната заплата в страната няма да повлияе на възнагражденията в този бизнес Снимка: БНТ Русе

Шивашките предприятия в Русе не възнамеряват да вдигат работните заплати през новата 2018-а.

Подготвяното увеличение на минималната заплата в страната няма да повлияе на възнагражденията в техния бранш. Това смята собственик на предприятие за мъжки облекла, който се учудва на становището на Конфедерацията на индустриалците, че скокът на възнагражденията ще попречи на бизнеса, съобщава БНТ Русе.

Шивашката фабрика на Мартин Йорданов съществува от 15 години в Русе. Казва, че той и неговите колеги очакват новата година спокойни, без притеснения, че скокът на минималната заплата в страната ще навреди на бизнеса им.

Мартин Йорданов - собственик на фабрика за мъжки облекла: "Ние отдавна сме над минималната работна заплата. Много от предприятията от шивашкия бранш работят за Европа, работим за сериозни компании."

В предприятието на Йорданов, в което се изработват мъжки сака, са наети 700 души. И въпреки това изпитват сериозен недостиг на квалифицирани кадри, за да изпълнят поръчките от чужбина.

Мартин Йорданов - собственик на фабрика за мъжки облекла: "В момента имаме нови работни места свободни. Над 200 работни места имаме, нови машини имаме, нови клиенти. Много други компании също като нас имат свободни работни места."

Възнагражденията в момента в шивашкия бранш се определят от търсенето на квалифициран персонал, а не административно - казва Йорданов.

Мартин Йорданов - собственик на фабрика за мъжки облекла: "В момента заплатата не се контролира от държавата. Работникът има право да избира в момента - той "командва" на пазара."

Размерът за минималната работна заплата за 2018-a година ще бъде 510 лева месечно. Разчетите показват, че като се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получават 397 лева. По думите на Мартин Йорданов, месечните възнаграждения в шивашките фирми в момента надвишават два или три пъти този размер.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари