Шерифът от Кюстендил, който охраняваше Байдън

0
За родения в Кюстендил българин тази работа е наследствена - дядо му също е бил полицай
За родения в Кюстендил българин тази работа е наследствена - дядо му също е бил полицай Видео: bTV

От 5 години Кирил Васев работи в шерифството на предградие на столицата Вашингтон

През седмицата Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ият президент на САЩ. Това беше най-охраняваната инаугурация на американски президент в историята - над 30 000 военни, полицаи и шерифи от десетки служби. Сред тях имаше и няколко българи, разкрива bTV.

От 5 години Кирил Васев работи в шерифството на предградие на столицата Вашингтон.

За родения в Кюстендил българин тази работа е наследствена - дядо му също е бил полицай.

„През 80-те, 90-те години, когато съм израснал, в тийнейджърските ми години, винаги съм гледал американските филми, било ми е интересно тези организации как работят, с какво се занимават. Затова може би образованието, към което се насочих, беше криминология“, споделя Кирил Васев.

Той е един от 30 офицери от тяхното шерифство, избрани да участват в охраната на встъпването в длъжност на Джо Байдън заедно с военни от Националната гвардия, агенти на ФБР, Сикрет Сървиз и хиляди полицаи.

На 6 януари тълпа от привърженици на Доналд Тръмп нахлуха и превзеха сградата на американския Конгрес. В резултат - мерките за сигурност за клетвата на Джо Байдън бяха безпрецедентни.

През цялото време човек трябва да очаква неочакваното, въпреки че по време на инагурацията не се случи абсолютно нищо“, казва Кирил Васев.

Според него службите се свършили страхотна работа.

„Моята агенция бяхме един ден преди инагурацията да направим генерална репетиция, за да знаем нашите постове къде се намират, какво точно трябва да правим, определени кодове и комуникации, които обменяме с другите агенции. При проучването на района имахме 9 - 10 часа работен ден“, разказва той.

В ежедневната си работа Кирил Васев патрулира по улиците, работи в затвора, разследва гангстерски групи, банкови обири и сигнали за бомби.

„Разбира се, че има страх. Но самият страх те държи нащрек и мотивиран, по този начин те пази по-сигурен да си вършиш работата“, казва той.

Кирил Васев е един от около 40-те членове на създадената преди година българо-американска полицейска асоциация. Тя обединява наши сънародници, работещи в силите на реда в цяла Северна Америка.

„Участваме в различни благотворителни фондове. Помагаме на училища, детски градини, болници, обменяме информация между самите нас“, обяснява той.

А един ден Васев казва, че може да се върне и да работи в системата в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук