Шейсетото издание на „Мартенски музикални дни“ започва тази вечер

0
Талантливият виолончелист Орелиен Паскал ще е за първи път на русенска сцена
Талантливият виолончелист Орелиен Паскал ще е за първи път на русенска сцена Снимка: Монитор, Жанета Йорданова

Шейсетото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ се открива тази вечер в Русе с концерт на Русенската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков и участието френския виолончелист Орелиен Паскал

Това съобщиха на пресконференция организаторите на престижния музикален форум, цитирани от Монитор. 

Юбилейното издание бе отлагано три пъти досега заради пандемията от коронавирус, затова и се провежда в необичайно за фестивала време – от 17 септември до 3 октомври, и при спазване на всички противоепидемични мерки. То е посветено на основателите Илия Темков, Саша Попов и Михаил Кътев.

„Програмата е сериозна, изискваща високи професионални умения, а от друга страна по-популярна – много сериозна, много подходяща, точно за откриването на музикален фестивал“, обясни маестро Емил Табаков.

Талантливият виолончелист Орелиен Паскал ще е за първи път на русенска сцена, но в България е идвал и преди. Над 450 изпълнители от страната и чужбина са поканени да участват в юбилейното издание. Сред чуждестранните изпълнители са Люка Дебарг, Шарон Кам, Елена Башкирова, Сергей Редкин, Кай Шумахер и други. На 26 септември Светлин Русев и Йоръм Сон отправят интересна провокация към присъстващите в залата, като включват в програмата си „10 биса по желание на публиката“. Държавната опера в Русе ще представи операта „Мефистофел“. В рамките на фестивала ще бъде открита изложба, представяща първите 20 години от историята на музикалния форум. Подготвена е и експозиция за 115-годишнината на Дмитрий Шостакович, който е гостувал два пъти в града – през 1958 г. и 1965 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари