Шефката на ЦИК: Машините за гласуване се съхраняват в частен склад

0
Няма да купуваме нови машини за гласуване, имаме достатъчно, заяви Камелия Нейкова
Няма да купуваме нови машини за гласуване, имаме достатъчно, заяви Камелия Нейкова Снимка: БНТ

Приети са промени в наредба, с които се занижава физическия контрол върху печатането на бюлетини, предупреди Камелия Нейкова

Машините за гласуване се съхраняват в частен склад. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по Би Ти Ви, като подчерта, че там те се охраняват от органите на МВР.

Необходимият брой машини за провеждане на изборите са налични още от миналата година. Държавата разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване, каза още Нейкова. Тя добави, че към настоящия момент няма необходимост да бъдат доставяни нови машини.

На предходните избори имаше секции, където в зависимост от броя на гласувалите избиратели, имаше по две устройства за машинно гласуване. Такава преценка ще бъде направена и сега, именно с цел да не се допусне струпване на избиратели“, заяви Нейкова.

"План-сметката, която беше приета от Министерски съвет миналата седмица, е, че изборите ще струват около 70,5 млн. Като 10 млн. от тях са за бюджета на ЦИК. Тези разходи най-вероятно ще бъдат увеличени, тъй като в тях не са включени разходите за логистични и технически дейности, свързани с машинното гласуване", поясни председателят на ЦИК.

Тя предупреди за промени в наредбата за ценните книжа, която снижава контрола върху техническия отпадък. Така можело да се всее съмнение в честността на вота, защото се намалявал физическия контрол върху печатането на бюлетините. С промяната отпада физическия контрол от служители на министерството на финансите, разясни проблемът шефката на ЦИК. Тя подчерта, че ЦИК не е била консултирана за промените в наредбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    русенец
    МВР охранява машините за гласуване в частен склад? Ясно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари