Шефката на ЕЦБ: Увеличението на заплатите в момента не води до повишение на цените

1
В момента стагфлацията не е основният сценарий за ЕЦБ, заяви  Кристин Лагард
В момента стагфлацията не е основният сценарий за ЕЦБ, заяви Кристин Лагард Снимка: ЕПА / БГНЕС / архив

В момента стагфлацията не е основният сценарий за ЕЦБ, заяви  Кристин Лагард

Стагфлацията не е най-вероятното икономическо последствие за еврозоната, въпреки че войната в Украйна забавя растежа и ускорява инфлацията, съобщи председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от БНР.

В интервю за словенския вестник Delo, публикувано в събота, тя отбеляза, че икономическата стагфлация (слаб или нулев икономически растеж при засилваща се инфлация) не е базовия сценарий за ЕЦБ в момента.

Тя обаче призна, че "необичайната степен на несигурност може да означава комбинирано забавяне на икономическия растежа на фона на висока инфлация", но добави, че растежът не се е забавил значително и че увеличението на заплатите в момента не води до повишаване на цените (до допълнително нарастване на инфлацията).

"Докато изключително голямата несигурност може да доведе до забавяне на икономическия растеж, придружено от висока инфлация, сегашната ситуация не може да се сравни с тази от 70-те години на миналия век", отбеляза още тя.

Говорейки за възможните последици от по-високи лихвени проценти на ЕЦБ, Лагард увери, че еврозоната е "със сигурност по-стабилна днес, отколкото преди десет години".

Шефът на ЕЦБ посочи банковия надзор и напредъка към банков съюз като фактори на сила и припомни общия фискален отговор и солидарността, показани от страните от еврозоната по време на коронавирунсата пандемия.

Европейските централни банкери са изправени пред противоречиви сили, тъй като инвазията на Русия в Украйна води до повишаване на цените, като същевременно подкопава доверието сред бизнеса и домакинствата. Членовете на ЕЦБ все още са решени да продължат с нормализирането на паричната политика, като мнозина твърдят, че има възможност за първо увеличение на лихвите през юли.

В петък президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел каза, че политиците не трябва да чакат твърде дълго, за да предприемат подобна стъпка, докато френският член на Управителния съвет на ЕЦБ и шефа на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че лихвите по депозитите, които в момента са на ниво от - 0,5%, могат да станат положителни тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари