Шефът на ВАС си е купил вила с минерален басейн за 10 000 лева

1
Беше добра офертата, коментира Георги Чолаков покупката си
Беше добра офертата, коментира Георги Чолаков покупката си Снимка: БГНЕС

"Беше добра офертата", коментира Георги Чолаков покупката си

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, си е купил луксозен имот за едва 10 000 лв., разкрива разследване на bird.bg.

Става дума за къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин, купена през 2016 г. Имотът няма разрешително за водоползване и реално е по-голям с 38 кв. м. според кадастъра, но Чолаков е декларирал по-малка площ, твърди още разследващият сайт.

Имотът е в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода в община Костенец. Продавач е „Еко Клуб“ ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран. Тази сума се доближава до реалната стойност на имота, който в никакъв случай не може да струва само 10 000 лв., пише bird.

Справка в Имотен регистър показва, че Георги Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м. Сградите обаче съществуват години преди 2016 г. и са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на кадастъра.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м за сградите.

Във всички следващи декларации обаче, площта на поземления имот е декларирана 790 кв. м, а реално според кадастъра тя е 828 кв. м.

Пред bird Чолаков отхвърля тезата, че цената, платена от него за имота, е симулативна. „Беше добра офертата“, казва той. По-късно е пратен и писмен отговор: „Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец“.

Попитан дали данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв., Чолаков потвърди, че е така. Чолаков коментира, че дори не знаел за увеличението на площта на собствения си имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт – 790 кв. м.

Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в село Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост. По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена“, допълва той.

Чолаков отрича и информация на bird, че в имота му има открит басейн, захранван с топла минерална вода. Но признава, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия.

Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода“, гласи писменият отговор. Bird са попаднали на обяви в интернет за същата къща за гости с минерален басейн от 2017 г., тоест след като Чолаков е придобил имота.

За този имот няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, стана ясно от отговор на Басейнова дирекция на запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Мунчо
    До 2: Амиии, правораздава си. Ето ви корупция във висшите етажи на властта. Забравете за Шенген. Да са живи и здрави холандците (нидерландците), защото само те продължават да виждат нашенската ужасна корупция.
  • 13
    2
    Възмутен
    Егати нахалството. Как ще правораздава този наглец
  • 11
    1
    ВАСАВАСАВАСА
    Боклук, който рано или късно ще си го получи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари