Шеф в здравната каса източил над 1 милион лева

0
На практика са извършени две престъпления - документна измама и подкуп в особено големи размери
На практика са извършени две престъпления - документна измама и подкуп в особено големи размери Видео: NOVA

Чрез аптеки-фантоми от Регионалната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ - Пловдив, за една година са източени 1,1 милиона лева, каза окръжният прокурор Румен Попов на пресконференция.

В сряда при акция бяха арестувани са задържани шестима души, четирима от тях остават в ареста с мярка за неотклонение от 72 часа. Това са директорът на дирекция "Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки" в РЗОК Иван Деспотов, служителят на касата и негов подчинен Влади Манев, собственикът на верига аптеки Александров и подставеното лице-посредник - Лютиков, обясни прокурорът.

Престъплението е предмет на разследване от Окръжна прокуратура - Пловдив съвместно със следствения отдел и Икономическа полиция /ИП/ на ОД на МВР - Пловдив.

Окръжният прокурор съобщи, че за последните 24 часа е установено, че Иван Деспотов и собственикът на аптеки преди година измислят схемата, като за целта регистрирали фирми на подставено лице, на които е издаван лиценз за аптека.

Служителите на касата осигурявали данни с подробности на пациенти с хепатит С, които имат нужда от животоспасяващи и скъпи лекарства. Цената на лекарствата е между 25 000 и 35 000 лева, обясни Румен Попов.

Той обясни, че аптеки на практика не е имало, но за сметка на това дружеството получавало лекарства за десетки хиляди левове. Така използваните пациенти "получавали" два пъти лекарствата - веднъж реално, чрез своя личен лекар, и втори път - по схемата чрез дублиране на данните им.

Само за последните две седмици групата е изтеглила от касата на два пъти по 89 000 лева, като са задържани в момента на предаването на втората сума на държавните служители, които получавали около 60% от нея.

Според прокуратурата източването на касата е било възможно и заради липсата на контрол над аптеките, който на практика е трябвало да се изпълнява от подчинени на Деспотов и Манев. За да не бъдат засечени от НЗОК, на всеки три месеца са регистрирани нови дружества с право на аптечна дейност, като предходната фирма фалира.

Заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов уточни, че на практика са извършени две престъпления - документна измама и подкуп в особено големи размери.

Наказанията, които могат да получат задържаните, са от 10 до 20 години за документа измама и от 3 до 15 години за подкуп.

Извършени са претърсвания и изземвания на адресите на задържаните, при което е установено, че държавните служители живеят в условия, които не отговарят на официалните им доходи. При обиск, в Деспотов е намерен лист със списък на пациенти с личните им данни, които е трябвало да предаде на "аптекаря" за издаване на документи за лекарствата.

Разкриването на престъплението показва проблем - слаб контрол по веригата относно данните на пациентите и при проверката на рецептите, при което може да се направи дублирането им.

На територията на Пловдивска област има 237 аптеки с договор са здравната каса в Пловдив, на които, според прокуратурата, през последните няколко години не се извършвани проверки и тепърва ще се уточнява колко от тях работят реално.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари