Шанс за социално предприемачество представи ОИЦ - Русе

1

Проект на насоките за кандидатстване по процедурата „Развитие на социалното предприемачество“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ представи днес пред потенциални бенефициенти и партньори Областният информационен център-Русе.

В срещата, която се проведе в зала 1 с подкрепата на Областна администрация, участваха и представители на Областния обществен съвет за социално включване на хората с увреждания.

Събитието беше открито от зам.- областния управител Станимир Станчев, който сподели готовността на администрацията да помага на тези, които се ангажират със социално предприемачество, и предупреди, че когато се подготвят проекти по процедурата, е важно да се мисли преди всичко за устойчивостта на дейностите. Модератор на срещата беше управителят на Областния информационен център-Русе Камелия Златанова.  

Експертът Диана Аврамова запозна аудиторията с допустимите кандидати и партньори,  допустимите дейности за финансиране, целевите групи и задължителните индикатори по процедурата.

След това Габриела Стефанова представи примери за добри практики в социалното предприемачество от чужбина и България. Един от най-успешните социални проекти са хлебните къщи в София и Габрово, които приготвят здравословен хляб с квас и наемат на работа хора от уязвимите групи. Презентира и социалното предприятие „Роден край“ в с. Батин, община Борово.

Участниците в срещата имаха възможност да се запознаят с проекта на Община Русе за социална трапезария и с проект „СМАРТ“ на Центъра за консултиране и кратка терапия „Решения“-Русе в партньорство с Центъра за психични заболявания. Към момента в социалната трапезария се хранят 110 души от целевите групи. Те получават топъл обяд ежедневно, дори в почивните и празнични дни.

Социалното предприятие през годините съществува благодарение различни програми и фондове и собствено финансиране. Сега Община Русе има подписан договор до април 2017 г. за трапезарията по Оперативна програма за храни и/ или  основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България.

Проектът на сдружение „Решения“ и на Центъра за психично здраве е насочен към създаване на базови трудови и социални умения на хора с хронични психични заболявания и е осъществен през стария програмен период по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Създаденото социално предприятие обхваща 40 души от целевата група, които са обучени да правят сувенири, да шият, тапицират и да се занимават с градинарство, което за тях е трудова терапия.

По време на информационната среща представителите на неправителствени организации, на сдруженията на хора с увреждания и на общините и бизнеса имаха възможност да задават въпроси и да споделят своите впечатления за проблемите, които стоят пред устойчивото развитие на социалното предприемачество. Големият интерес към представените практики и процедурата предизвика оживена дискусия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари