Шампоаните - отровна бомба със закъснител

0
Някои вещества в шампоаните са токсични и могат да причинят репродуктивни и дихателни проблеми, както и дерматит
Някои вещества в шампоаните са токсични и могат да причинят репродуктивни и дихателни проблеми, както и дерматит

Повечето продукти за грижа за косата съдържат вредни съставки, които могат да повлияят на организма като цяло и след известно време на употреба да причинят алергии и други здравословни проблеми, алармира zdrave.to

 Лаурил сулфати на натрия

Основната функция на шампоана е да почисти старателно кожата и косата от излишната мазнина и люспите на мъртвия епидермис. Следователно основният компонент на такива средства, който заема до 20% от състава му, е повърхностно-активното вещество. То се пени добре, има разтворими и почистващи свойства. Повърхностно-активните вещества са естествени или синтетични. За да не навлизаме в подробности, достатъчно е да кажем, че много от производителите ги заменят с натриеви соли на лаурил сулфоновата киселина, които най-често се срещат в козметиката под името лаурил сулфати на натрия (SLS\Sodium Lauril Sulfate).

Тези вредни вещества са широко разпространени в шампоаните и балсамите. Според многобройни проучвания те могат да причинят дразнене и сухота на скалпа, както и да провокират появата на алергии. Може също да причинят и запушване на порите на скалпа, увреждайки космените фоликули, водейки до пърхот и загуба на коса.

 Парабени

В козметиката това са сложни, изкуствено създадени киселини, които са отличен и евтин консервант. Благодарение на тези компоненти продуктите за коса не се развалят дълго време. Такива вещества могат да бъдат намерени не само в шампоаните, но и в стилизиращите продукти. Опасността от парабените е, че те засягат ендокринната система и ако се натрупат, могат да причинят тумори и рак. Най-опасните парабени са: пропилпарабен, бутилпарабен, изобутилпарабен и изопропилпарабен. В някои страни употребата им в козметични продукти обикновено е забранена.

 Фармалдехиди 

Това са консерванти, които често се използват в козметиката и продуктите за коса. Те са токсични и могат да причинят репродуктивни и дихателни проблеми, както и дерматит.

 Имидазолидинил карбамид

Най-често използваният консервант след парабените. Често може да се намери в пудра, сенки за очи, бебешки шампоани, тоници, лосиони, одеколони. Причинява кожни заболявания, включително контактен дерматит. Той излъчва много токсичен формалдехид при високи температури.

Различни видове силикони

Използват се в продуктите за коса, както и в кремовете. Те са водоразтворими (например в шампоани, маски и балсами за коса), летливи (например в продукти за оформяне на коса и спрейове за блясък и кондициониране). Могат да се отстранят само със специални продукти и практически не се отмиват.

Силиконите могат да се използват и за свързване на компоненти в козметиката като овлажнители, омекотители и разтворители, и антистатични агенти. Постоянното използване на силикони може значително да влоши състоянието на косата. Те нямат терапевтичен ефект и придават само временен козметичен ефект за гладка, копринена, лъскава коса.

Силиконовият филм върху косата и скалпа блокира нормалното хранене на космените фоликули. Косата губи естетическия си вид, гладкост и разкош, не се оформя добре, изтънява, започва да се цепи, да се чупи и може да започне да капе. Някои видове силикони се натрупват в кожата; други не могат да бъдат отмити без агресивни повърхностноактивни вещества.

 Алкохол

Вещество, което често се използва в козметиката, например в маски, тоници и кремове. Алкохолът е особено разпространен в продукти за проблемна кожа, както и в мокрите почистващи кърпички. Може да действа като стабилизатор, емулгатор, сгъстител, носител на активни вещества, изсушаващи и дезинфекциращи компоненти.
В малки количества алкохолът в кремовете не е особено опасен за кожата, но ако тя е суха и чувствителна, по-добре е да избягвате този компонент изцяло в състава на козметичните ви продукти.

 Изкуствени оцветители и синтетични аромати

Могат да причинят лющене и дразнене на кожата, обриви и пигментация. Ароматите причиняват главоболие, кашлица и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари