Сградата на бившия хотел "Балкан" се нуждае от спешна помощ

1
Красива и достолепна преди години, днес сградата е оставена на произвола на съдбата
Красива и достолепна преди години, днес сградата е оставена на произвола на съдбата Снимка: Венелин Молнар, Фейсбук

Една от най-красивите сгради в Русе от много години е в окаяно състояние

Става въпрос за "Балкан", чиято собственост е на  Мюсюлманското настоятелство, една част е на Община Русе и още малки собственици. Тревога за лошата поддръжка изрази русенецът Венелин Молнар, който публикува коментара си във фейсбук. Ето какво пише Молнар: 

"Емблематичната сграда от снимката, известна днес като „Балкан“ е строена от Русенското мюсюлманско настоятелство в периода 1905 до 1907 г. като вакъф – имот, който от наеми да издържа религиозната общност в града.

Автор на проекта е тогавашния главен архитект на Русе, Тодор Петров, завършил в Гент, Белгия.

Със самото си отваряне там се помещава хотел „Бристол“, с което име съществува до 1948 г., когато имотът е одържавен и преименуван. Първоначално се зове „Република“, а после „Москва“. В днешно време е известен като „Балкан“.

През 50-те години в сградата избухва пожар и щетите са сериозни. Обмисляно е всичко да се събори и построи нов и „съвременен“ хотел. Слава Богу, това не се случва, а вторият етаж и покривът са изцяло изградени отново и всичко запазва своя вид както от началото на века.

Днес сградата е с няколко собственика, като основният е Мюсюлманското настоятелство в Русе, част е на Община Русе и други малки собственици.

Състоянието ѝ е плачевно и спешно изисква проектиране и поне възстановителни дейности, а защо да не се подходи по-смело и да стартира нов живот с друго предназначение, което да носи на града приходи от нови професии."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари