СГП издаде европейска заповед за арест на руснаци, обвинени в тероризъм у нас

0
Разследват се четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г.
Разследват се четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г.

Разследват се четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г.

Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за руски граждани, обвинени в тероризъм, предава NOVA.

СГП ръководи разследване за четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси у нас. Установено е, че България е посещавана от шестима руснаци, използвали фалшиви самоличности. Те били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Обвинения на шестимата са повдигнати през 2021 г. Задържани са за 72 часа и са издадени Европейски заповеди за арест, поясняват от прокуратурата. Впоследствие обаче наблюдаващите прокурори оттеглили заповедите, които не били издадени на основание съдебен акт. След това незабавно е внесено искане в Софийския градски съд (СГС) за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

СГС констатира, че „хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е видимо динамична и всеобхватна. По време на същата в качеството на обвиняеми са привлечени шестимата обвиняеми, за които се иска издаване на разрешение, извършени са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед проверка на съмнения за активност на български граждани и съпричастност към тази престъпна деятелност, като са събрани и множество доказателства по отношение на шестимата обвиняеми“.

Във връзка с изложеното СГС е разрешил на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми. Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС).

Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици“, констатира САС в съдебно заседание.

САС е потвърдил определението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари