Сезират Венецианската комисия заради правосъдните закони в Румъния

0
Венецианската комисия ще изрази позиция относно правителствено постановление номер 7
Венецианската комисия ще изрази позиция относно правителствено постановление номер 7 Снимка: venice.coe.int

Комисията по наблюдение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е приела вчера искането на основната опозиционна сила в Румъния - Национално-либералната партия (НЛП), да бъде сезирана Венецианската комисия във връзка с последните изменения в правосъдните закони в страната, съобщават днес румънски медии.

Лидерът на НЛП Лудовик Орбан заяви, че депутат от неговата партия е представил пред комисията на ПАСЕ ситуацията, с която се сблъсква съдебната система в Румъния, и начина, по който управляващите в Букурещ внасят промени в правосъдното законодателство - без обществени консултации, без зачитане на мнението на Висшия съвет на магистратурата и на препоръките на Съвета на Европа, предава БТА.

Лудовик Орбан заяви, че управляващата коалиция в Букурещ ще извърши акт на предателство спрямо националните интереси, ако не спре да издава закони, които влизат в противоречие с препоръките на Венецианската комисия и на Европейската комисия. Той призова правителството да прекрати всякакви по-нататъшни законодателни инициативи в сферата на правосъдието, докато експертите от Венецианската комисия не публикуват своя анализ.

Венецианската комисия, която е консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа, ще изрази официална позиция относно правителствено постановление номер 7 (което променя правилата за назначаване и надзор на прокурорите) и за създаването на Специален отдел за разследване на престъпленията на магистратите, съобщава в. "Котидианул".

Последните правителствени постановления, одобрени през февруари, предизвикаха гражданско недоволство и протести на магистратите в цялата страна.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари