Северна Македония готова да признае българско малцинство

1
Осмомартенска картичка със Санстефанска България, публикувана от Красимир Каракачанов, предизвика скандал в Северна Македония
Осмомартенска картичка със Санстефанска България, публикувана от Красимир Каракачанов, предизвика скандал в Северна Македония

Република Северна Македония "ако трябва" е готова да впише българите сред другите етноси в конституцията си

Това обяви македонският външен министър Буяр Османи. Вестник "Нова Македония" цитира, в потвърждение на думите на Османи, министър-председателят Зоран Заев, който потвърждава, че всички малцинства ще бъдат включени в основния закон, пише Дума.

Заев обяснява, че страната ще се съобрази с изискванията на ЕС и ще запише в конституцията като малцинства хървaти, тoрбeши, eгиптяни, aвcтрийци, румънци и други. По време на представянето на правителствената програма "Европа у дома", Заев коментира, че промените в основния закон свидетелствали за отвореността на македонското общество и следване на европейския пример. За да се осъществи обаче промяната в конституцията, е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

Междувременно скандал в Северна Македония предизвика публикуваната в социалните мрежи от българския министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов картичка за 8 март.

На нея е изобразена картата на Санстефанска България, майка с дета и партийна честитка за Международния ден на жената.

Както е известно на тази карта, територията на днешна РС Македония е част от България.

Премиерът Зоран Заев и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров обявиха, че смятат честитката за предизборен фолклор в навечерието на парламентарните избори у нас. Заев заяви, че всеки коментар по темата би бил намеса в предизборната кампания в България. Според вицепремиера Никола Димитров обаче трябвало да се проявява внимание при публикуването в социалните мрежи на съобщения, които приличали на териториални претенции и било против Договора за приятелство.

Цитиран от агенция МИА, Димитров заявява още, че не очаква скорошна решение по преговорната рамка за РС Македония, защото следващият Съвет на ЕС бил много близо до датата на парламентарните избори в България. Северномакедонският вицепремиер очаква някакъв пробив по темата за началото на преговорите между Брюксел и Скопие към май или юни.

Димитров добавя, че след края на изборните цикли в няколко важни държави-членки на ЕС, както и в Албания, той очаква да се създаде атмосфера за намиране на консенсус за приемане на рамка за преговори със РС Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари