Северна Корея пусна на вода първата си "тактическа ядрена подводница"

0
Новата подводница в момента се подготвя да излезе в морето за провеждане на изпитания
Новата подводница в момента се подготвя да излезе в морето за провеждане на изпитания Снимка: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Новата подводница в момента се подготвя да излезе в морето за провеждане на изпитания

Северна Корея е пуснала на вода първата си "тактическа ядрена подводница" и я е зачислила към флота, който патрулира във водите между Корейския полуостров и Япония, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейската държавна медия.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който е присъствал на церемонията по пускане на вода, е заявил, че въоръжаването на флота с ядрени оръжия е спешна задача и е обещал да прехвърли към военноморските сили повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактически ядрени оръжия, съобщи информационната агенция на Севера КЦТА.

Анализаторите за първи път забелязаха признаци, че се строи поне една нова подводница през 2016 г., а през 2019 г. държавните медии на Севера публикуваха кадри, на които се вижда как Ким инспектира непоказвана досега подводница, която е била построена под "неговото специално внимание", посочва Ройтерс. Също така не е ясно дали Северна Корея е приключила разработването на миниатюризираните ядрени бойни глави, необходими за монтиране на ракети, които се изстрелват от подводница.

Съобщава се, че новата подводница в момента се подготвя да излезе в морето за провеждане на изпитания, предаде ТАСС.

КНДР възнамерява да модернизира всичките си съществуващи тежки подводници и да ги оборудва с тактическо ядрено оръжие, следвайки примера на най-новата подводница, обяви севернокорейският лидер. По време на церемонията по пускането на новата подводница на вода лидерът на КНДР също така заяви, че планът е част от стратегията за укрепване на военноморските сили и е необходим, за да могат въоръжените сили на републиката да бъдат по-ефективни в настоящите бойни условия.

Освен това Ким нареди "да се даде тласък на въоръжаването на военноморските сили с подводници и надводни кораби с тактическо ядрено оръжие, за да могат да изпълняват стратегическите си задачи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари