Северна Корея намали хранителните дажби до 300 грама на ден

0
Най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината
Най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината

Северна Корея е ограничила хранителните дажби до 300 грама на ден, най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината, а още съкращения са вероятни след най-лошата реколта от десетилетие. Това съобщиха от ООН, цитирани от "Ройтерс".

От ООН са направили оценка на храните по искане на Северна Корея от 29 март до 12 април. На организацията е бил предоставен широк достъп, включително до ТКЗС-та, селски и градски домакинства, детски градини и центрове за разпределение на храни.

"Тази нова оценка на продоволствената сигурност ... установи, че след най-лошите реколти в последните 10 години заради суша, горещи вълни и наводнения, 10,1 млн. души страдат от тежка продоволствена несигурност, което означава, че нямат достатъчно храна до следващата реколта", изтъкна говорителят на Световната програма по прехраната към ООН.

Проучването е установило, че севернокорейците приемат изключително малко протеини, като някои семейства консумират протеини само няколко пъти годишно.

Световната програма по прехраната и Организацията по прехрана и земеделие към ООН, които съвместно проведоха проучването, са сред малкото помощни агенции, които имат достъп до Северна Корея, която страда от глад в средата на 1990-те години, когато загинаха повече от 3 млн. души.

Селскостопанската продукция от 4,9 млн. тона, най-ниската от 2008-2009 г., доведе до недостиг на храна от 1,36 млн. тона през 2018/2019 г., се уточнява в доклада.

10,1 млн. души, които са се нуждаели от хранителна помощ, включваха 7,5 млн. от 17,5 млн. севернокорейци, които зависят от правителствените дажби и 2,6 милиона земеделци в ТКЗС-тата.

Световната програма по прехраната планира още една оценка през юли и август, за да изясни пълната степен на кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари