Северна България е най-застрашена от градушки

0
В следващите дни времето ни готви много изненади
В следващите дни времето ни готви много изненади Видео: NOVA

В следващите дни времето ни готви много изненади.

Неприятната е, че се очакват и градушки. Кои райони са най-застрашени?

Всички условия за опасното явление са налице, предава NOVA. Има купесто-дъждовна облачност и тя ще е на доста места у нас в дните до края на седмицата. Има и високи температури, с помощта на които водните капки се задържат в студената част на облака и се образува градушката.

Жътвата в района на Бяла Слатина е в разгара си. Въпреки дъждовете, поражения от градушки в този край на страната почти няма. Заслуга за това има Георги Василев и неговата ракетна площадка.

От края на април досега са изстреляни над 10 000 ракети. Между 60 и 100 от тях порят облаците почти всеки ден в района на командния център в село Бърдарски геран. Последно са атакували облаците тази сутрин.

Няма район в България, където да не е падала градушка. С по-жестока сила обаче бедствието удря в равнинните и предпланинските райони, където комбинацията от влага и жега може да направи градовите зърна по-големи. Към това добавяме и глобалното затопляне, заради което екстремното време ни тормози все по-често.

Най-битите от градушки райони са Северна България - от Видин до Плевен, и Южна - от Пазарджик до Сливен. Затова в тези райони са построени ракетни площадки. От следващия сезон в системата ще влязат още 64 площадки в районите на Подбалкана и Хасково.

В момента наличните в страната ракети са близо 5000, а заради сложната метеорологична картина у нас правителството гласува още 5,7 милиона лева за противоградови ракети.

Вижте повече във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари