ТЕЦ - Русе: 20 000 абонати ще останат без парно

9
Затварянето на въглищните централи ще лиши русенци от парно и топла вода
Затварянето на въглищните централи ще лиши русенци от парно и топла вода

Затварянето на въглищните централи ще лиши русенци от парно и топла вода

Протест на „Топлофикация - Русе“ заради териториалните планове за справедлив преход, в които ТЕЦ - Русе не присъства. Тази сутрин работниците затвориха кръговото кръстовище при Дунав мост, като настояват плановете да се преразгледат. Протестът започва с преминаване по пешеходни пътеки, което спря движението, след което участниците продължиха да правят обиколки на кръговото и до ТЕЦ - Русе с автомобили.

Според протестиращите затварянето на въглищните централи през 2026-а не само ще остави без работа близо 2000 души от Русе и региона, а ще лиши от парно и топла вода 20 000 абонати в града. Работниците настояват приемането на териториалните планове да се отложи с 6 месеца и засегнатите дружества също да участват в договарянето. Исканията са ТЕЦ - Русе също да бъде включен и да получи средства за прехода, предаде Русе Медиа.

Емилия Георгиева е второ поколение енергетик и не може да си представи, че ТЕЦ-ът ще затвори. „Ние снабдяваме нашия град с топлинна енергия и гореща вода. Може да си представите колко хора ще останат без такова отопление. Така че това е грижа не толкова за нашите работни места, колкото за нашия град, защото алтернативното отопление в крайна сметка е с ток или с природен газ и мисля, че излиза много по-скъпо. Не съм убедена, че всички тези ще получат компенсации, ако тръгнат към друг вид отопление“, каза тя.

Директорът на „Топлофикация - Русе“ инж. Севдалин Желев обясни, че ако Русе не бъде включен в плановете за справедлив преход, русенци ще имат парно още само три години, тъй като през 2026 г. дружеството ще трябва да затвори. Той припомни, че в Русе 80 процента от училищата и детските градини и всички болници са на централно отопление.

"Дружеството има нужда от средства, за да осъществи зеления преход, който е започнало. „Топлофикация-Русе“ е започнала да миксира своето гориво, като в момента въвеждаме в експлоатация три когенератора, още два предстоят да се строят, но само с наши средства ние не можем да се справим за такива кратки срокове и да променим горивото на централата“, каза Желев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    28
    От Русе
    Ако затвори 20000 абоната ще страт да плащат рекет сградна инсталация. То и без това в най големите жеги топла вода няма и с най големите студове парното аварира чак до пролетта.
  • 7
    27
    до 25
    Прав си, стига ТЕЦ-ът да не гори боклуците, които не стават за рециклиране и утилизация поради токсичност, та ги подаряват на нас. Защото в Берлин ТЕЦ-овете са на въглища, а от комините не излиза дим. Нашият уж на газ, а от комините жълти, червени, кафяви, че и виолетови пушеци.
  • -4
    26
    Умен
    Само малоумни кумуняги могат да живеят на ТЕЦ през 21-ви век! ФАКТ!!!
  • -2
    25
    Thanks
    По- евтино и безопасно отопление от теца няма.
  • 2
    24
    Тарикатлък
    Лепило и фибран са на символични цени. Изработвате "кутийка-опаковка" на топломера. Отваряте крана на топлото на макс. Отваряте и прозорците. Топломера не отчита. Не ползвах парно докато "любезни съседи" не решиха да ме цакат. Е, от три години прецаканите са те. 200 лева загуби започнаха да се плащат. Аз проблем нямам. Имат тия с по 400 лева пенсия. Що им трябваше ....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари