Сергей Рябков: Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените си бойни глави в Беларус

1
Разполагането на руски тактически и ядрени оръжия с малък обсег в Беларус нажежи напрежението между Запада и Русия
Разполагането на руски тактически и ядрени оръжия с малък обсег в Беларус нажежи напрежението между Запада и Русия Снимка: © РИА Новости / Григорий Сысоев

Разполагането на руски тактически и ядрени оръжия с малък обсег в Беларус нажежи напрежението между Запада и Русия

Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените си бойни глави, разположени в Беларус, нито пък за тестовете на суперторпедото "Посейдон", способно да носи термоядрен заряд. Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Москва и Минк съвместно обявиха, че в Беларус вече е започнало разполагането на руски както тактически, така и ядрени оръжия с малък обсег - нещо, което бе обявено по-рано от президента Владимир Путин. Това повишава още повече напрежението между Запада и Русия, свързано с инвазията в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Дълбоко се съмнявам, че тази тема ще се превърне в предмет на каквато и да било публична дискусия или разкрития от наша страна", каза в южния руски град Сочи Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

"От десетилетия САЩ разполагат свои тактически ядрени оръжия на територията на редица европейски страни и никога не са изнасяли конкретни числа за броя им", добави той.

Оръжията с малък обсег не попадат в условията на договора "Нов СТАРТ" който ограничава стратегическите ядрени арсенали на двете страни. Путин прекрати участието на Русия в последното останало споразумение със САЩ за контрол върху въоръжаването, въпреки че и двете страни заявиха, че ще продължават да спазват заложените там ограничения, отбелязва Ройтерс.

Освен това не съществува договор или удостоверителен механизъм, който да обхваща способните да носят ядрен заряд атомни торпеда като "Посейдон".

Рябков каза в тази връзка, че не съществуват планове да бъдат информирани Съединените американски щати за тестовете му.

Представители на САЩ и Русия описват "Посейдон" като нова категория оръжие, нещо като кръстоска между торпедо и подводен дрон, способна да предизвика радиоактивни океански вълни с цел да се атакуват флотилии или пък да бъдат обезлюдени крайбрежни градове.

ТАСС предаде през януари, като се позова на неназован източник от средите на отбраната, че Русия е произвела първата серия от торпедото "Посейдон“, с която ще бъде въоръжена атомната подводница "Белгород", посочва Ройтерс.

През април ТАСС съобщи, че Русия планира сформирането на дивизия от подводници със специално предназначение, които ще бъдат въоръжени с торпеда "Посейдон" в рамките на руския Тихоокеански флот до края на 2024 г. или през първата половина на 2025-а.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари