Сергей Лавров: Западът воюва срещу Русия

2
НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, каза Лавров
НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, каза Лавров Снимка: ТАСС

НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, каза Лавров

Западът води чрез НАТО координирана война срещу Русия в Украйна и рискува "неконтролируемо изостряне" на напрежението между световните сили, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ДПА и БТА.

"Войната, която колективният Запад предприе срещу Русия, се отразява на ситуацията със стратегическата стабилност", каза Лавров на конференция в Москва.

Той увери, че НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси". Украйна и гражданите ѝ се изгарят като "консумативи", докато Западът тласка Киев да продължава да воюва, добави Лавров.

Той направи това изявление, след като Москва каза на няколко пъти през последните седмици, че е готова да разговаря с ръководството в Киев за прекратяване на военните действия, но всеки път предложенията ѝ са били отхвърлени, отбелязва ДПА.

Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията, предаде ТАСС.

"Западните колеги се опитват да се отклонят от тази част от формулата", каза той.

Споменавайки за "безпрецедентен експанзионистичен глобализъм" от страна на НАТО, Лавров изрази убеденост, че повечето страни осъзнават опасността от тази нова посока на западния военен алианс.

Той представи Русия като пионер в борбата срещу западния колониализъм - очевиден негов опит да спечели азиатските и африканските страни, които бяха изпратили свои представители на конференцията, отбелязва ДПА.

Също днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в интервю за телевизия Ар Ти, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в колапс и се използва по циничен начин от определен кръг държави, предаде ТАСС.

"ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност", каза той.

Утре в Лодз започва годишната среща на външните министри от ОССЕ. Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руската инвазия в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    daskal
    Абсолютно! Вече над 100 години всички страни и народи, чийто жизнен стандарт е много по-висок от вашия, воюват срещу вас и ви пречат. Големи мръсници са!
  • 0
    6
    Sтанко
    Нашите руслямски рязани братя буряти, чеченци, дагестанци, сирийски и афгански идилци ще помогнат на нашия вожд Владолф Путлер да смаже сащничестките укри! Наближава третия ден на окупацията в който нашите моГилизирани войски на Груз 200 ще си пият вотката насред Киев!
  • 4
    5
    В.П.
    Е ,след като целия Запад и САЩ ,воюват срещу Вас ,как бе Лавров ще спечелите ? Ами НИКАК и НИКОГА ! Станали сте за посмешище на целия свят с простотиите си!
  • -1
    4
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Лъже Лавров, окупаторите са руснаците, НАТО помага на украинците да се справят с агресията на Путин и Кремъл с оръжие, но няма НАТО-вски войници в Украйна. Поредната лъжа на Лавров.
  • 3
    3
    Bonkerz
    Според ООН всяка нападната страна има право да получи помощ и въоръжение да се отбранява. Да не говоря, че засега Украйна не напада територията на Рассия (със съвсем малки изключения, които даже не са доказани) и САЩ може да прати по-далекобойни ракети за HIMARS с обсег от 300 км, но не го правят, а пращат само такива с обсег 80 км. Отделно по Кримския мост минава над 80% от руското въоръжение и той е легитимна военна цел. Леко странно ми се вижда тоя въпрос, да въоръжават Украйна лека-полека на час по лъжичка, руснаците да си вярват че могат да спечелят и да хвърлят повече усилия, и да затъват все по-дълбоко, вместо веднага да въоръжим Украйна и да смачка окупаторите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари