Семизовата къща в Русе е в критично състояние, основите й пропадат

6
Сградата е виден образец на русенската градска къща от годините след Освобождението и първото замогване на българите
Сградата е виден образец на русенската градска къща от годините след Освобождението и първото замогване на българите Снимка: Фейсбук

Една от най-изящните къщи на Русе, собственост на Общината, е на път да се разруши съвсем докато се намерят средства за нейното ремонтиране

Община Русе отдавна има проектна готовност за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности на сградата на ул. „Иван Вазов“ №15 (Семизовата къща), която представлява архитектурна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”.

Състоянието на сградата към настоящия момент може да се определи като критично. Наблюдава се частично слягане в основите, вследствие от навлажняване на земната основа и частично пропадане на льосовия масив.

Изготвеният проект за консервация и реставрация включва комплекс от мерки по екстериора и интериора на сградата и прилежащото ѝ дворно пространство, които целят както подобряване на състоянието им, така и предотвратяване на бъдещо увреждане и загуба на оригинални елементи и материали.

Предвидените строително-ремонтни и консервационно-реставрационни работи включват четири етапа на изпълнение:

Първи етап – Изпълнение на покривните ремонтни работи; Сваляне на компрометираните фасадни мазилки, вътрешната сутеренна мазилка; Демонтиране на дворната настилка, Изпълнение на изкопните работи във връзка с конструктивното укрепване, външната вертикална хидроизолация по сутеренния зид и външните инсталации, Изпълнение на конструктивните укрепителни мероприятия; Изграждане на стълбищата към сутерена; Монтаж на външните и вътрешните инсталации, Полагане на външната вертикална хидроизолация по сутеренния зид; Монтаж на осушителните пилоти, засипване и трамбоване на изкопите;

Изпълнение на водоплътната стоманобетонова основа на тротоара.

Втори етап – Консервация и реставрация на външни стълбища и фасади, вкл. каменоделските работи и полагане на новите мазилки; Доизграждане на тоалетните в сутерена, вкл. довършителните работи.

Трети етап – Благоустрояване, вкл. полагане на плочника и озеленяване.

Четвърти етап – Художествена реставрация.

Процедурата за кандидатстване налага собственикът на недвижимата културна ценност да представи декларация или друг документ, в настоящия случай – решение на Общинския съвет, удостоверяващ съгласието на собственика за осъществяването на консервационно-реставрационните дейности.

Предстои през този месец общинските съветници в Русе да дадат своето съгласие Община Русе да кандидатства пред Министерството на културата за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършаване на консервационно-реставрационни дейности на красивата русенска къща. 

А каква е историята на дома на Иваница и Стефан Симеонови, построили този шедьовър на архитектурата?

Братята банкери от Русе Освен най-известните банкери в страната от годините след Освобождението те са и едни от най-богатите българи през XIX век. Иваница се занимава с търговия и когато тя се разраства, се премества от Търново в Русе, разкрива Вестник "Строител".

Стефан учи в Търговската гимназия в Свищов, където се жени за богата наследница и така набира първоначалния си капитал. (Лукса Симеонова е братовчедка на Алеко Константинов и проф. Иван Шишманов.) След Освобождението Иваница пък става общински съветник, кмет на града, а впоследствие и подпредседател на Народното събрание. Този пост, както и близките им контакти със Стефан Стамболов и Константин Стоилов, изиграват ключова роля в развитието на двамата. Докато Иваница гради политическа кариера, Стефан се занимава с бизнес. С помощта на информациите на брат си, който е в течение на най-важните икономически въпроси за страната, делата им процъфтяват. Те правят финансов удар с концесията за строителството на жп линията София – Роман. По-късно двамата създават и Българска търговска банка, в която се влива съществуващата вече банка „Братя Симеонови“. Институцията печели търговете за строителството на жп линии в страната, обвързана е със сключваните заеми на България. Фалира, когато правителството спира строежа на един от големите жп проекти под натиска на Европа - линията Горна Оряховица - Велико Търново, финансиран изцяло от братята.

Симеонови са известни и с дарението от 50 000 златни лева за построяване на „Статуята на Свободата“ в Русе, по проект на италианския скулптор Арнолдо Цоки. Двамата са оставили на дунавския град и едни от най-красивите сгради в бароков стил. Семизовата къща

Връщайки се на Семизовата къща, трябва първо да споменем, че това е домът на Стефан и съпругата му Лукса. Построил я през 1892 г., като се доверил на архитекта от Австрия Лудвиг Мейер. От брака им се родили две дъщери – Олга, жената на Сирак Скитник, и Евгения, съпруга на полк. Атанас Семизов, герой от Дойран, част от отечественофронтовската власт. Евгения се изявявала като активистка в женското движение в Русе и настанила в родния си дом партийния клуб на дружество „Славянка“. Неговите членки пристигали от села и паланки и тъй като не били чували за Стефан Симеонов, започват да наричат къщата Семизова.

Сградата е виден образец на русенската градска къща от годините след Освобождението и първото замогване на българите. В началото богатите русенци строили едноетажни домове с масивни каменни основи и тухлени стени. Разполагали ги в широк озеленен двор. Домът на банкера наподобява типа „палацо“, като западноевропейското влияние надделява не само по отношение на външния дизайн, но и при разпределението на помещенията и подредбата. Мансарден покрив, дебели стени, високи тавани са част от основните характеристики и те са отличителни и за други домове на русенската аристокрация. След 1944 г. става държавна, а днес е общинска собственост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    до 5
    Не задавай тъпи въпроси. Пенчо-сперминаторът е писател, а не читател! Той пише! Е, единствено глупости, но ги пише с патос и комунистическо вдъхновение, идиота му с идиот! Дано да са пукнали тези, които гласуваха за него.
  • 7
    5
    Развигор ебанизер
    Пенчо четеш ли коментарите на хората бе червен малоумен пендел,чети и се облей с народна любов или иди на търла при твоя електорат .
  • 7
    4
    Daaa
    То града се разпада че къщата няма
  • 9
    3
    русенец
    За последните 2 години целият град пропадна. Смело напред
  • 4
    2
    Гост
    Пиши я за събаряне след така нареченото реставриране.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари