Семейство отгледа най-лютата чушка у нас

0
Тя е 25 пъти по-силна от досегашният шампион
Тя е 25 пъти по-силна от досегашният шампион Видео: NOVA

Семейство отглежда най-лютата чушка в България. Тя е 25 пъти по-силна от досегашният  шампион. Свойствата й са признали дори гости от Мексико, а историята на лютивата ферма започва почти на шега.

Христо Родинов се грижи за повече от 300 вида люти чушки. Те са разположени в семейните ферми, които се появяват след случаен разговор. „Заговорих се с приятели съвсем случайно за люти чушки. Един мой познат е бил в Мексико и разказа как там лютите чушки се ядат от малки деца. Коментарът беше, че в България няма люти чушки. Естествено започнахме спор. Казах си: „Няма как в България да няма люти чушки“. Потърсих в интернет и се оказа, че лютите чушки са едно огромно семейство, всъщност 5 семейства“, разказа фермерът Христо.

На тази вечеря бяхме заедно и през цялото време, докато се прибирахме, ми повтаряше, че не може да повярва. Започна да събира чушки от цял свят и вкъщи денонощно се говореше колко са били люти, а той коя чушка имал“, сподели съпругата на Христо - Дарина Родинова.

Въпреки, че семейството не споделяло кой знае колко ентусиазма на Христо, той се захванал да докаже, че няма невъзможни неща за лютите чушки. „Започнах да си поръчвам семена и така станаха над 300 сорта. Представете си колко растения са това. Започнах да си правя експерименти. Много се харесаха на мои приятели и фенове на лютото“, сподели Христо.

Така хобито завзело двора на семейната къща и там се появили 5 оранжерии, които спокойно могат да се наредят сред най-лютите места в България.

С времето Христо създал нещо съвсем ново – 25 пъти по-силно. Най-лютата чушка в България досега беше Български морков. Нейната сила е 20 000 сковила. Новият сорт – Български дух обаче е със сила 500 000 сковила.

След като доказва, че люти чушки в България виреят, Христо кани експерти да пробват продукцията. Даже за опитните дегустатори обаче остава рискът да се подлютят сериозно. Затова Христо винаги има готовност да угаси пожара. 

Мазнината, която се съдържа в прясното и киселото мляко, убива лютото. Подлютите ли се – кисело или прясно мляко веднага“, сподели Родинов.

Поставил си е и нова цел – да създаде най-лютата чушка в света. Когато това стане, всеки е добре дошъл, да я опита. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари