Семействата на децата, които не ходят на училище остават без помощи

0
Светлана Ангелова се надява санкциите да имат дисциплинарен ефект
Светлана Ангелова се надява санкциите да имат дисциплинарен ефект Видео: BULGARIA ON AIR

Семействата, чиито деца не посещават редовно училище ще останат без помощи.

Това обяви в "Денят On AIR" депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. По думите ѝ благодарение на подобни санкции за последните 2 години около 40 хиляди деца са се върнали в класните стаи.

Ангелова също така допълни, че липсата на образование прави следващите поколения неконкурентноспособни. Именно поради тази причина се стига до там, че те стават контингент на социалното подпомагане."Целта на внесеното предложение е по-строгото обвързване при получаване помощи за безработни и деца. Всички знаем, че проблемът с отпадането на деца от училищната система е сериозен. Липсата на образование прави тези деца неконкурентноспособни. Когато те нямат квалификация стават контингент на социалното подпомагане. Искаме да ангажираме родителите и те да карат децата си редовно да учат. Трябва да бъдат направени комплексни мерки за този проблем. Предлагаме, ако в един месец има повече от три дни отсъствие за дете от предучилищна възраст, и за ученици, които са пропуснали над 5 учебни часа, помощта за семейството да се спира за срок от една година", каза Ангелова пред "Bulgaria ON AIR".

Ангелова сподели, че помощите в момента не са никак малки и поради тази причина се надява санкциите да имат дисциплинарен ефект. "Образованието е приоритет на правителство. Месечните помощи не са никак малко. Тази мярка трябва да има дисциплинарен ефект. За две години върнахме около 40 000 деца в училище. При първолаците помощта, при семейства с доход под 450 лева е - 250. Тя е еднократна. Досега тази помощ се изплащаше веднага, но тогава децата не посещаваха редовно часовете. Затова сега тя ще се изплаща на два транша - в начало на учебната година, и в началото на втория срок. Сега помощите за 1 дете са 40 лева, за две са 90 лева, за три 130. При повече от три за всяко дете се получават по по 35 лева на дете", завърши Ангелова.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари