40 000 бедни семейства са лишени от детски надбавки

0
Социалните са спрели помощите, защото децата не са били в час
Социалните са спрели помощите, защото децата не са били в час Снимка: БГНЕС

Близо 40 000 бедни семейства в цялата страна са лишени от детски надбавки през миналата година заради пет и повече неизвинени отсъствия на децата им от училище.

Това пише в становище на социалното министерство към проекта за изменение на Закона за социалното подпомагане от соцлидерката Корнелия Нинова, пише 24 часа.

Червените искат при натрупани неизвинени отсъствия да се спират всички социални помощи на семействата.

През 2017 година социалните са спрели помощите на близо 36 хил. семейства, защото децата не са били в час.

Социалните отбелязват, че намалява броят на децата от 5 до 16 г., които не учат. Така през 2017 г. те са били 6580, а през миналата година 6129.

“Необходимо е да се подхожда много внимателно към прилагането на по-твърди санкциониращи мерки като механизъм за задържане на децата в училище. Не бива да се излага на риск една вече отработена практика, основана на санкционираща система, която дава положителни резултати”, пишат още в мотивите си от социалното министерство. Освен това спирането на всички видове социални помощи би било нарушение на Европейската социална харта. Така се отнемало и правото на хората за социално подпомагане, което е гарантирано от конституцията.

Друг проблем, който виждат социалните, е в това, че част от хората, които получават социални помощи, имат право на здравно осигуряване.

Мотивите на социалистите за промени са, че в момента помощите стимулират неангажираността на родителите към образованието на децата им. Според тях по-строгите мерки ще доведат до постигане на по-висока грамотност, знания и умения.

“Образователната система, в резултат и на неадекватните административни мерки, предприемани напоследък, не успява да обхване ромската общност напълно, още по-малко да им даде необходимото ниво на грамотност”, пишат червените в мотивите си към промените.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари