Село Ново Ходжово остана и без магазин, гърци съжаляват, че са се преселили в него

3
Три пъти в седмицата микробус докарва хляб в обезлюденото село край Гърция
Три пъти в седмицата микробус докарва хляб в обезлюденото село край Гърция Видео: bTV

Три пъти в седмицата микробус докарва хляб в обезл

Поредното обезлюдяващо българско село, в което хората нямат достъп до хранителни продукти и стоки от първа необходимост е санданското село Ново Ходжово. Единственият магазин в граничното с Гърция селце е затворил преди месеци, информира bTV.

Гръцкото село Ангистро е от другата страна на границата. През ноември миналата година магазинът в Ново Ходжово затваря врати. Три пъти в седмицата микробус докарва хляб, а през останалото време, всеки се оправя както може.

Според председателката на РПК „Пирин“ Людмила Кацарова съществуването на магазин в Ново Ходжово е нерентабилно. В селото живеят 38 души, предимно възрастни. Младите отдавна са си тръгнали.

Някои от жителите са преселници от Гърция и днес съжаляват, че са дошли тук, сравнявайки живота от двете страни на границата.

Животът от другата страна на границата е много по-различен. В селцето Ангистро не липсват хранителни магазини, достъп до здравни грижи, тук обаче има и училище, респективно и много млади хора, които остават да живеят тук.

Харан казва, че в Ангистро има всичко, което му трябва, за да живее добре. Той е дипломиран авиационен инженер и работата му ще го отведе далеч от родното място, но си е обещал винаги да се връща.

Мъжът е уверен, че родителите му, които остават в Ангистро ще живеят спокойно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Същият
    Политики Глупако.Политики.Онези отгоре не се наядоха.Бойко затвори доста училища по селата,а село без кмет може но без деца,бъдеща рая не.Така е мили мой умници.Като си накупувахме дипломи да бяхте отседнали в някоя Славейкова Дасскалоливница да Ви влеят малко мозък.Ама кратуна и в Кембридж пак ще си е същата.Бог ще Ви даде заслуженото.И ДАНО.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари