Селекция на бисерите на премиера през 2020-та

0
Чакам, защото сега съм скопен, но ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси и ще правя карикатури, аз няма да съм вечно премиер
Чакам, защото сега съм скопен, но ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси и ще правя карикатури, аз няма да съм вечно премиер

"Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел.ред.) по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно..."

Това е една от най-знаковите реплики от изтекъл в средата на юни 2020 година запис, с глас, който звучи точно като премиера Бойко Борисов. Неговата автентичност беше потвърдена от чужди лаборатории, Борисов избягва директен отговор на въпроса, а прокуратурата не направи проверка на самия запис и кой говори, а само за какво се говори в него. Той беше част от поредица други анонимно разпространени записи, в които звучаха не по-малко смущаващи обяснения и нареждания и от снимки и видео от спалнята на премиера. Много по-интересни и показателни от шегите, с които се опитваше да ги коментира след това.

Според събитията, коментирани в цитирания запис, той би трябвало да е от края на април 2019 година.

Но и през 2020 в съвсем официални изяви и в продължаващите включвания от джипката (в която дори пя "Корона, чао") в типичния си стил българският премиер наговори всякакви неща. Често те предизвикваха повече реакция и вълна от колажи, ирония, мемета и видеа и осмиването и обсъждането им изместваше по-големите проблеми, скрити зад тези реакции. Така Борисов ефектно отклонява вниманието от важни събития, но и само това остава като думи от него. В споменатия запис той обяснява на неизвестния досега събеседник, че е лесно, като си прост...

"Дневник" предлага селекция от цитатите на премиера за 2020.

"Болен левскар" начело на държавата (или какво казва за себе си)

"Ще дойде ден да пожалите и за мене, защото ви се вижда лесно, но никак не е лесно".

"Аз съм безукорно честен човек (в обяснения за записите с глас като неговия - б.а.)".

"Притеснен съм, защото, когато спя, съм беззащитен... Нали съм най-пазен бе, що ми е пистолет до главата?!... От днеска ще спя с пистолет... И понеже моя дядо са го били комунистите, от днес вече много ще съм нащрек".

"Красива жена (сравнена с Мата Хари - б.а.) може много лесно да преодолее защитата ми (в обяснения за снимките от спалнята му - б.а.)".

"Аз съм болен левскар, "Левски" ще има след мен и след Божков... Тук е трудно да се определи кой е по-голям фен на "Левски" - от мен и от вас. Сигурен съм, че съм ходил на повече мачове, отколкото вие всички заедно."

"Истински ме боли, като гледам бежанците, аз съм хуманен човек".

"Сигурно и аз мога да изпея някоя песен, но е трудно да се ръководи държава. И аз съм певец, мога да пея и то добре (в коментар за политическата дейност на Слави Трифонов - б.а.)".

"Заради мене по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците (в коментар за протестите - б.а.)".

"Ние, държавниците, трябва да вземем трудни решения" (или как оценява управлението)

"Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определени правила".

"Моралните стандарти ще продължат да са водещи в отношенията ни с гражданите".

"Вие извадихте голям късмет, че ние управляваме, имате рядък шанс, че сме ние с моите колеги. Ако беше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин и Борис Джонсън и щяха да измрат хора (в коментар за мерките срещу коронавируса - б.а.)"

"Госпожо златна, кой те накара да питаш тея глупости... Ние ви правим тунели, мостове, които не сте виждали, ти ме питаш за разцепление и еди-какво си (в коментар за напуснали ГЕРБ заради Цветан Цветанов - б.а.)".

"Никога нямаше да стане "Хемус", ако не бяхме ние в управлението. Можеше след хиляда години, но никога в обозримите 50 години."

"Ние В ГЕРБ сме, виж, колко жени, само жени... Дет' се вика тук-таме мъж, ма и той - жена. Мода! Така ще я караме! По малко, по малко".

"Професорът, като ни гледа, си вика: Борисов е станал шофьор на Горанов. Горанов му стъпи на шията и сега го вози, а кметът му е вместо охрана от НСО".... Имам му пълно доверие (на финансовия министър Владислав Горанов - б.а.), ама той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък ".

"Да ви кажа честно, накрая се научихме да правим бюджети с цел и политики".

"Хората разбраха какъв преврат искаше да се направи в България. Това се знаеше, че ще дойде (пандемията от коронавирус - б. а.), целта беше да няма правителство, да няма бюджет и да няма финанси, България да колабира. Народът ни повярва, продължава да ни държи първа политическа сила, защото само в нас има доверие, че можем да ги измъкнем в кризата. Затова желая, разпореждам, колкото и да ми е зле, ако е казал Господ, ще го преодолеем заедно. (...) Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение, и това, че не подадохме оставка, е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза."

"Виждате, че не е шега работа и не е време да... какви сте ги говорили, не искам да си ги спомням. Сега заедно дойде времето да изведем държавата. След март каквото ще да става... в смисъл - кой ще да управлява. Ще оставим пари да управлявате и вие, ако искате. Но ние си правим бюджетите така, че да продължим да управляваме."

"Ние, държавниците, трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме".

"Не пожелавай властта като жената на ближния" (или какво смята за Радев и БСП)

"Има една хубава поговорка: "Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя." На Румен Радев ще кажа: "Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим с тази дезорганизирана част от около него, която има за експерти."

"Единственото, за което му завиждам (на президента Румен Радев - б.а.), е, че успя да направи реформата в съдебната система - да ти изпращат съдиите актовете предварително (президентски съветник разполага със съдебно решение преди обявяването му - б.а.)".

"Президентът Радев ме следи с дрон (в обяснения за снимките от спалнята му в резиденция "Бояна" - б.а.)".

"Трудно се въвеждат нещата. Аз не помня нито една реформа на БСП за 100 години управление".

"Уважаеми господа от опозицията, на мен вие не може да ми говорите, че съм искал да купя избори, като се грижа за хората. Защото години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България. Затова съм го правил".

"Пеевски е депутат като всички" (или какво твърди за ДПС)

"ГЕРБ не сме правили коалиция с ДПС никога. И никога няма да правим коалиция".

"Освен да прави дарения (по време на извънредното положение станаха известни дарения за болници от депутата и бизнесмен Делян Пеевски - б.а.), аз не съм чул в последните месеци да се е занимавал с нещо.... Как ще го назначи (реакция на въпрос дали Пеевски е назначил Иван Гешев за главен прокурор - б.а.)? Има ВСС, има политически партии, толкова кръгове минаха... Той (Пеевски - б.а.) е депутат като всички останали."

"Служебно правителство е абсурд. Тогава ще се подмени протестът с наш протест. Защото на този президент незрял, или как го нарекоха - фигурант, на който Шиши му реди кабинета, но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже "кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати..." (Борисов атакува президента по записи с Васил Божков, разпространени от прокуратурата, и нарича Пеевски - "Шиши", с прякора му, познат от карикатури и жаргон, за да го обвърже с ДПС).

"Войната е между ГЕРБ и ДПС, другите са за цвят и мерудия... Да дойдат в малките мюсюлмански райони и да видят, че има само ГЕРБ и ДПС и това е войната. Къде са тук "Да, България" и БСП".

"Сега съм скопен" (или какво твърди за записите и кореспонденцията с Божков)

"ДПС действа по друг начин, те действат отзад, тихо" .

"Чакам, защото сега съм скопен (в коментар на обвинения на бизнесмена Васил Божков - б.а.)... По принцип премиер не може да говори, щото ако кажеш истината, нарушаваш свободата на словото. Ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси и ще правя карикатури, аз няма да съм вечно премиер".

"Тези, които ме познават, знаят моето телефонче - то е 10-годишно и на него няма кирилица... Този модел няма кирилица и ако някой в България каже, че е получил есемес от мен на кирилица, просто аз друг телефон никога не съм пипал освен този и той стои при охраната, единствен, на другия не мога да ра́ботя".

"Опитаха да внушат, че няма държава" (или какво мисли за протестиращите)

"Да, сега могат да ги блокират. Преди нас не можеха, защото нямаше. Сега могат да идат да си играят в метрото, само след няколко дни ще пуснем още спирки. Има какво да блокират".

"Да им оборудваме кабинетите съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците след това, като ги обучим добре, да излязат на протест".

"Чух едно момиче там вика "аз съм си дошла и знам английски". То и дъщеря ми си е дошла и знае, живяла е толкова години в Щатите, но не бих ѝ дал да управлява по никакъв начин. Добро дете е, умна е, но не може да управлява, няма житейски опит. Нали тъй?"

"Обединиха се. Като шпиц команда обикаляха пред дома ми и постилаха черни чували там, където живеят дъщеря ми и внуците ми. След това фиаско организираха барикади. Рушено бе обществено имущество, опъваха се вериги, издигаха се бесилки, влачеха се контейнери, пейки и саксии. Опитаха да внушат, че няма държава".

"На кой да се предадем, ние искаме, но няма на кой."

"Кой гад това го свърши" (или как разсъждава за коронавируса)

"Надали ще научим кой гад това го свърши. Но сега берем последствия, в милиарди и трилиони ще са загубите... Години наред сме гледали холивудските продукции. Точно това са ни го показвали. Навсякъде само вируси. И все някой гад ги произвел и ги изпуснал и те изтекли, и след това цял свят страда".

"Сполетя ни война със страшна сила и понеже в България се справихме, това е страшно неприятно за опозицията. Като няма какво да кажеш и пощуряват. Когато тръгна пандемията в Китай и в Италия умираха стотици на ден".

"Имало е Менгеле (германски офицер и лекар, който решава кои от пристигащите в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц да работят принудително и кои да умрат - б.а.), имало е и други доктори, дето вадят на един езика, на друг друго и правят нов човек, но аз експеримент с хората няма да си правя. Аз не мога да кажа вие ще умрете, вие ще живеете. Това ме кара да направя съседът (президента Румен Радев - б.а.)".

"Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не."

"Голема ми е главата за тая маска. Ей такава да ми вземеш като твоята и твоята глава е голема. Малка ми е на муцунката".

"Омръзна ми да гледам през два метра Томислав, Мутафчиев и Горанов. Липсва ми социалното общуване, да ритам топка с някой, да отида на театър или кино".

"Професоре, заповядай тука. Абе я по-добре от твойто место, не сядай на мойто, че с тоя рейтинг ставаш рисков (към Венцислав Мутафчийски заради популярността му като шеф на щаба за борба с коронавируса - б.а.)".

"Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено".

"Думата "задължавам", думата "забранявам" вече месеци наред носи други психологически ефекти. Има свободолюбиви хора, особено шопите, на които, като им кажеш да не пипат шалтера, той отива и го дърпа. Няма да пипаш тока, той отива и пипа там. Затова ние умоляваме, доказано е, препоръчано е: Световна здравна организация и всички, че когато сме близко един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен от чисто механичните... тези. Поне така казват докторите, нищо не пречи."

"Колко доктори, доценти, професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мене, че юли месец това ще отмине като всеки грип. Не само не отмина́, а ни заля".

"Икономиката работи, макар и на по-бавни обороти, но във всички сектори, хоум офиси, домашни условия... мерките трябва да се спазват. В градския транспорт без маски... вече, убедиха се, виждате, днес имаше репортажи в Япония роботи следят дали носиш маска. И с Мангъров (основният критик на носенето на маски - б. а.) дори съм се разбрал - маската е нещо, което пази - в градски транспорт, в магазин, на обществено място... сега, да речем, и срещу фините прахови частици пази".

"Вкарах Тайпи в църквата" (или как прави външна политика)

"Много беше впечатлен, понеже на 3 км от вечерята беше църквата "Св. Стефан". Президентът Ердоган, нали, много държеше да кажем, че заедно сме я направили. И аз му го казах (на руския президент Владимир Путин - б.а.) така: Виж, видях, че Башар Асад пали свещ. Аз успях да го вкарам Тайпи в църквата, но не успях да го накарам да се прекръсти."

"Господ, и нашият, и вашият, ни е подредил така: България, Гърция, Турция. В един регион сме".

"Може да си го вдигне прозореца Вучич, не е расъл в саксия, и той е селско момче така".

"Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускам. Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който се опитва да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения и външно министерство затова влезе в ролята си, го правим. За да действа така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно информация".

"Рибата ни е по-хубава" (или как рекламира България)

"Във Варненския регион морето на 100% е идеално за къпане".

"Българите да подкрепят туристическия бранш, а да не протестират срещу него, избирайки други дестинации. Това е протест. Не да ни питат с какво ще подкрепите туристическия бранш, а да си привлекат тези близо милион българи, които ще отидат да си изхарчат парите в Гърция. Диалогът на туристическия бранш с хората: Да им кажат - елате, рибата ни е по-хубава, по-прясна, по-евтина. Хотелите ни са по-хубави, по-евтини, по-чисти, по-сигурни".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари