Сега Европа ще ни накаже

0
Правителството отмени наредбата за бежанците
Правителството отмени наредбата за бежанците

Министерски съвет отмени постановление 208, с което през август 2016 г. е приета наредбата за условията за интеграция на чужденци с предоставено убежище и международна закрила.

На извънредно заседание на служебното правителство, което продължи близо 2 часа, в крайна сметка е взето решение, че трябва да бъде разработен нов действащ механизъм за интеграция на бежанци, които са получили статут на закрила. За решението на кабинета, което е било взето след "задълбочени дискусии" съобщиха социалният министър Гълъб Донев и вътрешният министър Пламен Узунов, предаде 24 часа.

"Досега действащата наредба не даваше работещ механизъм, нямаше и координационно звено, което да следи процеса по интеграция", обясни социалният министър Гълъб Донев и напомни, че по вече отменената наредба не е било сключено нито едно споразумение за интеграция.

Вътрешният министър Пламен Узунов обясни, че е създадена работна група между двете министерства, която в срок до седми април да разработи нова наредба. По думите му тя щяла да е готова в средата на следващата седмица и след това ще бъде внесена в Министерски съвет.

На въпрос дали е имало искане от президента Румен Радев за отмяна на наредбата Узунов заяви: "Действията ни са напълно съгласувани с президента".

Заседанието бе свикано след изричното настояване на президента Румен Радев да бъде отменена бързо наредбата, приета от правителството на Бойко Борисов през 2016 г.

Официално вносител на вчерашното предложение в правителството бе премиерът Герджиков. То обаче било защитавано главно от вицепремиера Стефан Янев, който е бивш генерал, подобно на държавния глава, и вътрешния министър Пламен Узунов.

В България е получено и неформално мнение от представители на Европейската комисия, която също се е обявила против отмяната на наредбата. Причината е, че механизмите за доброволна интеграция на бежанците са европейска политика.

На вчерашното заседание вицепремиерката Малина Крумова дори предупредила, че може да се стигне до спиране на еврофондовете и други наказания от страна на ЕК.

Отмяната ще доведе до лошо възприемане на страната ни в ЕС, тъкмо след изборите са повярвали, че не променяме посоката, предупредил и въшният министър Ради Найденов.

След разпалената дискусия министрите си дали почивка. Тогава било получено повторно обаждане от президента Румен Радев и въпреки възраженията на част от министрите, наредбата бе отменена.

На въпрос защо се е наложило да се свиква извънредно заседание за отмяната на наредбата двамата министри обясниха, че две седмици е бил правен анализ на наредбата и повториха, че целта е да се направи работещ механизъм и да има орган, който да контролира и да следи всеки етап на всяко споразумение за интеграция.

Били отчетени и поетите ангажименти на страната към ЕС.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари