Седмичен отчет за дейността на Община Русе

0
Отстраниха опасното пропадане на участък от настилката по улица "Александровска"
Отстраниха опасното пропадане на участък от настилката по улица "Александровска"

Отстраниха опасното пропадане на участък от настилката по улица "Александровска"

Седмичен отчет за дейността на общинската администрация в Русе в ресор "Комунални дейности":

За да подобри условията за гражданите, общинската администрация извърши полагане на нова асфалтова настилка на паркинга и пътеката към блок "Бабуна планина" в квартал "Здравец - север 1".

Беше предприета дейност по обработка срещу кърлежи и бълхи на територията на града на 25 май. Това помогна за контролиране на паразитите и поддържане на хигиенните стандарти в Русе.

Важна инфраструктурна актуализация бе извършена в селата Николово и Червена вода, където цялото улично осветление бе заменено с нови светодиодни (LED) осветители. Ремонтът обхвана участъка от язовирната стена до разклона за Лесопарк "Липник".

В Парка на младежта районът около ремонтирания шадраван на булевард "Перистери" беше оживен с разноцветни цветя и растения.

Беше проведена проверка относно разхождането на домашни любимци без повод в града. Това допринася за съблюдаването на правилата за безопасност и хигиена в обществените пространства.

На няколко улици в града беше поставена хоризонтална пътна маркировка за кратковременно платено паркиране, включително по улиците "П.Д. Петков", "Отец Паисий", "Славянска" и "Тома Кърджиев".

С цел поддържане на естествените пространства и обществените зони, комуналната администрация извърши косене с шредери около езерото в Николово и по сервитутите на пътя Ново село - Бъзън, Бъзън - Хотанца, както и по булевард "България".

Проведоха се локални ремонти и възстановяване на уличните покрития на някои места, включително на улиците "Епископ Босилков", "Изола планина" и "Сребърна", където се отстраняваха поединични увреждания.

Опасното пропадане на участък от настилката по улица "Александровска" бе успешно отстранено, гарантирайки безопасността на местните жители.

Възстановено бе неработещо улично осветление на участъци по булевард "Липник", улиците "Будапеща", "Инж. Бъркли", "Йосиф Дайнелов", "Козница планина", "Копривщица" и "Цветница", както и в квартал "Долапите".

Бяха извършени текущи ремонти и възстановяване на светофарни уредби на кръстовищата на улиците "Борисова" с булевард "Неофит Бозвели", булевард "Ген. Скобелев" с улица "Борисова" и булевард "Трети март" с улица "Росица".

Счупените и повредени стъклени прегради на автобусните спирки в градската транспортна мрежа бяха заменени с нови. Този процес включваше спирките на булевард "Цар Освободител", булевард "Гоце Делчев", булевард "Христо Ботев", булевард "Липник" (до сградата на АВКО АД), улица "Петрохан" (до Битов комбинат), улица "Рига" (срещу жилищен блок "Кремена"), улица "Чипровци" (до ОУ "Олимпи Панов и стадион "Дунав") в квартал "Средна кула" и квартал "Долапите".

През последната седмица в общинския приют за бездомни животни бяха приютени 20 кучета. Също така, бяха осиновени 5 кучета, а на 8 от тях бе извършена кастрация. Тези мерки помагат за грижата за бездомните животни и контролирането на популацията.

Ресор "Хуманитарни дейности" в Община Русе

Общинската администрация в Русе продължава да активно работи в областта на хуманитарните дейности и икономиката. Ето някои от най-важните събития и инициативи, които се отразиха в последния отчет:

В рамките на партньорството си с УНИЦЕФ и проекта "Подобряване на подкрепата и интеграцията, системата за грижи и закрила на децата бежанци и мигранти в страните от ЕС", Община Русе посрещна представители на Държавния секретариат по миграция на Конфедерация Швейцария в България и Румъния. Гостите посетиха Кризисния център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск, който е управляван от Общината и бе номиниран за Наградите "Златна ябълка" за 2023 година.

На 25 май бе открита електронната система за прием в първи клас, която ще улесни процеса на записване на учениците.

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, и заместник-кметът Енчо Енчев се срещнаха с пенсионирани артисти от държавните културни институти и им връчиха грамоти за приноса им в развитието на културата и изкуството в Русе.

Децата от русенските детски градини изнесоха годишния си концерт, който бе проведен успешно.

31 русенски ученици, постигнали отлични резултати в образователния процес, бяха наградени с грамоти и плакети. Също така, бяха връчени и наградите "Награда Русе" и "Млад творец" за тази година.

Подготовката за Световното първенство по кану маратон, което ще се проведе в Русе в периода от 2 до 4 юни, е в ход.

В училищата бяха проведени сесии с ученици от 5-ти, 6-ти, 10-ти и 11-ти клас с цел предотвратяване на употребата на наркотици и психоактивни вещества.

Бяха извършени планови проверки в детските заведения "Русалка", Центъра за личностно развитие, ОУ "Т. Кърджиев" и ДГ "Иглика" (централна и филиал), за да се гарантира спазването на дезинфекционни мерки и противоепидемични мерки. Това е важно за справяне с епидемичното разпространение на заразни заболявания сред децата.

Беше проведена работна среща с директорите на детските ясли за подготовката на Деня на отворените врати и тържествата в детските заведения по повод 1 юни.

Подготовката за Фолклорния събор "Златната гъдулка" на 4 юни и възпоменателната церемония по повод 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, е в ход.

Относно ресора "Икономика и международно сътрудничество", бяха депозирани първите проектни предложения по програма "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I" пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Също така, започна подготовката по изграждането на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди на покрива на ДГ "Русалка". Тези инициативи са част от проекта "Русе - нисковъглероден град".

Обявена е процедура за отдаване под наем на втората група общински павилиони, разположени до спирките на градския транспорт.

Финална конференция за проекта "Русе - нисковъглероден град" бе проведена на 22 май, като бяха отчетени постигнатите резултати от проекта, финансиран от "European City Facility - EUCF" и Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Horizon 2020". Проектът включва въвеждане на нисковъглеродни превозни средства в обществения транспорт, инвестиции в енергийна ефективност на домовете и подобряване на енергийните характеристики на обществените сгради.

Тези инициативи отразяват постоянните усилия на Община Русе в подобряването на условията на живот и развитието на града.

Ресор "Строителство и устройство на територията" в Община Русе

В рамките на ресора "Строителство и устройство на територията" в Община Русе са извършени следните дейности:

Бе извършен текущ контрол на строителните дейности на обекта "Изграждане на нова детска градина в квартал 103, на улица "Дондуков-Корсаков" №3 в град Русе". Този контрол е от съществено значение, за да се гарантира съответствието на строежа с установените норми и стандарти.

В момента се извършва текущ ремонт на общественото пространство около жилищен блок 13 в квартал "Дружба 3". Това включва подобряване на околната среда и инфраструктура, с цел осигуряване на удобства за местното население.

Предоставена е за съгласуване преработка на ВиК частта на проекта за благоустрояване на прилежащите пространства около жилищни блокове в квартал "Дружба 1". Това е важен етап за обезпечаване на функционална и устойчива инфраструктура в района.

Продължават огледите и текущите ремонти на жилищата, принадлежащи на общината. Това включва поддръжка и подобрение на обществените жилища, с цел осигуряване на добри условия за живеене за наемателите.

Служителите от отдела са извършили общо 18 огледа на територията на град Русе и малките населени места в общината в отговор на сигнали от граждани и разпореждания от контролни органи. За всяка проверка са съставени протоколи, които документират извършените проверки и установените факти.

Издаден е констативен акт за премахване на преместваем обект, който се намира в процес на връчване. Освен това, са издадени и две заповеди за осигуряване на свободен достъп за извършване на оглед на място. Тези действия са предприети в рамките на контролната дейност на общинската администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    Русенец
    Относно предприетите ремонти на общински жилища, които били целяли подобряване условията за живеене на наемателите им, включват ли и една къщичка, пред която паркират Мерцедеси и Беемвета?
  • 1
    11
    Русенец
    Да знаете, че кандардисването за саниране на блокове и качулене на фотоволтаици по покривите, може за вас да отразяват постоянните усилия на Община Русе за подобряване условията на живот, на русенци, но една разходка из русенските улици с кола дава доста по-реална и напълно противоположна представа.
  • 4
    10
    Русенец
    Децата от русенските детски градини изнесли концерт, а 31 ученици постигнали отлични успехи, и вие си го пишете като постижение в отчета?!?! Аз, онзиден прехвърлих над половин тон гуми. Пишете си и това като ваше постижение.
  • 3
    9
    Русенец
    Остъкленията на спирките не се чупят сами. Има ли хванати вандалчета? А има ли глобени, да платят счупеното и възтановяването му?
  • 3
    8
    Русенец
    Като сте косили край езерото на Текето, отъргахте ли и напиращата тръстика, откъм западния му край, че с всяка година езерото става все по-малко и по-малко? Тръстиката идва все по-близо и по-близо до селото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари