Седми случай на коронавирус у нас

1
62-годишна лекарка, която е пътувала в чужбина
62-годишна лекарка, която е пътувала в чужбина

България регистрира първия смъртен случай на заразен от коронавируса у нас.

Почина 66-годишната жена от с. Василовци, която бе настанена в Пирогов в критично състояние на 9 март.

Днес е потвърден и седми случай на коронавирус - лекарка на 62 г. Тя не е контактувала с пациенти в България, на 22 февруари за последно е била на работното си място, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Пътувала е обаче за два конгреса в чужбина - в Англия и в Испания. Завърнала се е преди няколко дни с грипоподобна симптоматика, постъпила е в Инфекциозна клиника на ВМА и не е в тежко състояние.

Починалата пациентка е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. 

В "Пирогов" в тежко състояние ден по-рано бе приет и 74-годишния й съпруг. Двамата бяха настанени в отделна сграда, жената бе в критично състояние на командно дишане. По последна информация състоянието на мъжа се влошаваше, но не бе критично. Екипът на болницата продължава да се бори за живота му. 

Синът на заразените е работил на “Илиенци”, но все още не е ясно дали той също е заразен. За момента контактните лица са над 89 души. Ясни са жителите на монтанското село Василовци, които са били контактни с възрастната двойка с коронавирус, която е на лечение в "Пирогов". Болните съпрузи са от селото, като за последно са били там на 1 март.

"Вече са установени към сегашния момент всички контактни жители на село Василовци. Тези жители са поставени под карантина“, отбеляза областният управител на Монтана Росен Белчев пред БНР.

"Трябва ясно да се отбележи, че до момента всички контактни хора нямат никакви симптоми за разболяване", допълни  Белчев.  Мъж от Видин със съмнение за коронавирус е транспортиран към инфекциозно отделение на болницата в Лом", уточни областният управител.

49 лежащо болни, свързани с установените случаи на коронавирус са изолирани и са във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни. По информация на БНР новата организация на работата в института е довел до изписване на някои пациенти, които не са спешни, което е разтревожило хората. 

Заразеното семейство е от Лом, но от две седмици е било при сина си в София, поради което полицията в двата града заедно с екипи на здравните инспекции започват да издирват още тази вечер близки и хора, с които заразените са общували. За момента се знае, че контактните лица са били над 89. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари