Седем признака, че имате тромб

1
Важно е тромбозата да се хване в най-ранния възможен етап, за да се предотвратят усложненията
Важно е тромбозата да се хване в най-ранния възможен етап, за да се предотвратят усложненията Снимка: БГНЕС

Тромбът е кръвен съсирек, който обикновено ни предпазва при наранявания: кръвта коагулира, а тромбът спира кървенето от повредения капиляр или вена

А след като изпълни задачата си, в рамките на няколко часа или дни той безопасно се разпада и изчезва. Но понякога нещата не вървят по план. Важно е тромбозата да се хване в най-ранния възможен етап, за да се предотвратят усложненията. Проблемът е, че е трудно да се заподозре наличието на тромб в съдовете. Ето няколко признака, по които може да разберете дали имате тромбози в различни части на тялото:

Подуване на крака или ръката – отокът може да се появи или на мястото, където съдът е директно запушен, или да се разпространи в целия крайник. Освен това в този случай страда само едната ръка или крак – тази, в чиито съдове се намира кръвен съсирек.

Крампи на краката – редовните спазми могат да бъдат симптом на нарушения в кръвообращението. Може да ги причини включително и тромб.

Внезапна болка в краката – това е един от основните симптоми на тромбозата на дълбоките вени. Често болката в мускула на прасеца, остра или пулсираща, е почти единственият признак на остра недостатъчност на кръвообращението.

Промени в цвета на кожата – тромбът затруднява нормалното кръвообращение. В резултат на това част от кръвоносните съдове се препълват с кръв, а други обратно – страдат от недостига ѝ. Това може да се прояви с промени в цвета на кожата: в някои части на засегнатия крайник тя се зачервява или посинява, в други става бледа.

Промяна в температурата на кожата – в областта на кръвния съсирек кожата може редовно да е по-топла и да сърби. Повишаването на температурата може да се усети и при допир, пише Струма

Гадене или повръщане – ако чувствате гадене редовно, това може да е симптом на тромбоза на мезентериалните съдове – тези, които доставят кръв в различни части на червата. Можете да предположите за наличието на това състояние, ако повръщането се появява, но не носи облекчение и продължава да ви се гади.

Болки в корема – те могат да бъдат и знак за запушване на мезентериалните съдове. Особено ако стомахът ви боли почти постоянно, а болката се засилва след хранене. Също така сред косвените признаци на тромбозата са диарията и подуването на корема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари