Счетоводители: Банки блокират сметки на чужди инвеститори

0
Гилдията настоява за промени в закона за прането на пари, които да улеснят правенето на бизнес в страната
Гилдията настоява за промени в закона за прането на пари, които да улеснят правенето на бизнес в страната

След адвокатите счетоводителите също възроптаха срещу отказа на банките да откриват сметки на фирми с чуждестранно участие или с капитал изцяло в чужбина

Нещо повече, счетоводни къщи алармираха, че в последните месеци трезори са блокирали сметките на техни чуждестранни клиенти, които от години работят в България.

Вестник "Сега" припомня, че Обединението на свободните адвокати (ОСА) се обърна с отворено писмо към Българската агенция за инвестиции, Асоциацията на банките, ДАНС и БНБ, с искане да се реши този проблем, тъй като той спъва инвестиционния процес в страната.

Причина за бедите на чуждите инвеститори са промени в закона за мерките срещу прането на пари от 2018 г. Разпоредбите в него са поставили банките под натиск да проследяват и докладват за съмнения за мръсни пари, като са въведени огромни санкции от милиони левове за неизпълнение на това задължение. Затова и финансовите институции са преустановили откриването на сметки на български фирми с чуждестранно участие.

Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия дори са се срещали с Асоциацията на банките в България, но това не е довело до някакъв резултат и масовите откази на откриване на сметки на фирми с чуждестранно участие продължават.

"Европейската директива за прането на пари е транспонирана у нас от чиновници, които вместо да се постараят да облекчат правенето на бизнес в България, както са постъпили колегите им от другите държави, максимално са завишили изискванията, като от това страдат най-вече малките фирми", смятат от счетоводната гилдия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари