Създават регистър на домашните насилници

1
Депутатите решиха да се създаде регистър и на осъдените у нас или зад граница педофили
Депутатите решиха да се създаде регистър и на осъдените у нас или зад граница педофили

Депутатите решиха да се създаде регистър и на осъдените у нас или зад граница педофили

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за особените залози, свързани със създаването, поддържането и развитието на електронен Централен регистър на особените залози към Агенцията по вписванията.

С измененията се продължава започналата през 2016 г. регистрова реформа в областта на особените залози. Промените предвиждат изграждането на персонална електронна партида на залогодателя и осигуряването на регистриран достъп до делата и съдържащите се електронни образи на документи. Обезпечава се възможността за подписване на заявленията и другите документи в електронна форма, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание .

Да отпадне шестмесечният срок за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от Народното събрание при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на касата, гласува парламентът на второ четене с промени в Закона за здравното осигуряване.

Когато до влизането в сила на този закон, предсрочно е прекратен от парламента мандатът на ръководителя на НЗОК и не е прието решение за избор на нов, Надзорният съвет на касата възлага незабавно на подуправителя ѝ временно да изпълнява длъжността управител до избора на следващ, приеха депутатите. Законът влиза в сила със стара дата – от 12 юли 2023 г.

Парламентът прие на второ четене и текстове от промените в Закона за защита от домашното насилие. МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласуваха на второ четене депутатите. Това трябва да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

В регистъра ще попадат и лицата, осъдени за престъпления по раздел „Разврат“ от Наказателния кодекс, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица, както и издаване на справки и удостоверения за вписаните обстоятелства. Националният регистър е част от националната информационна система и съдържа безсрочно електронна база актуални данни за обстоятелствата, които подлежат на вписване в него.

За осъществяване на дейността по превенция и защита от домашното насилие Националният съвет по превенция и защита от домашно насилие взаимодейства с органите на изпълнителната власт, органите на съдебната власт, на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица, които работят по превенцията и защитата от домашното насилие. Той създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, в която се съхраняват данни за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната, или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласуваха депутатите.

По искане на пострадалото лице държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашното насилие, са длъжни в срок до 24 часа да препратят до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита.

Народното събрание прие още, когато пострадалият не може да се защити поради безпомощно състояние или зависимост от извършителя, производството да може да се образува и по искане на прокурора. Когато пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е в безпомощно състояние вследствие на тежко увреждане, заболяване или старост, съдът може да му предостави правна помощ.

Народното събрание прекрати пълномощията на депутата от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Шотев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До сексиста от №1
    Уважаеми, кое в статията Ви наведе на мисълта, че в регистъра се вписват само мъже?
  • 2
    1
    имам въпрос
    ще има ли жени в списъка или те служебно не се вписват?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари