Създава ли се нов човешки вид?

0
Какво представлява методът "Криспър"?
Какво представлява методът "Криспър"? Видео: BULGARIA ON AIR

Китайски учен обяви, че е първият в света, създал генномодифицирани бебета.

Новината предизвика бурни дебати не само от генетична, но и от етична гледна точка. До момента използваният метод е забранен в много страни, тъй като е твърде рисков.

Клиничният опит включвал няколко двойки родители. Всеки от бащите е ХИВ-позитивен. Учените твърдят, че още в началния стадий на ембриона са премахнали един единствен ген. Резултатът - родените момичета - близначета Лулу и Нана са резистентни на вируса на СПИН.

Според проф. Георги Милошев повечето учени са реагирали отрицателно на това изявление на китайския учен и предстои да се види до колко направеното от него е вярно. Използваният от него метод се нарича "Криспър". 

"Методът "Криспър" представлява нововъдена система за генно редактиране, тя се оказа бърза, подходяща, точна и прецизна. Тази система революционира генетичните изследвания изобщо. Можем да изрежем, какъвто искаме фрагмент от ДНК, ако там има ген, който искаме да премахнем, както е направил съответния учен", обясни в "България сутрин" молекулярният биолог, предава BULGARIA ON AIR.

По неговите думи учените могат да правят много финни неща, знаят много за генома, но и страшно много не знаят, затова е твърде рано да се работи върху ембриони, които след това да бъдат имплантирани.

"Учените трябва да се появяват и да убеждават общността какво е допустимо и какво не, дебат трябва да има. В никакъв случай те не трябва да решават сами, трябва да се формират комисии, неправителствени организации и всякакви обществени организации", обясни проф. Георги Милошев.

За финал той коментира, че българската наука не изостава по отношение на техниките и генетичните манипулации. По неговите думи като знания също е подготвена, но юридически, етично, социално, политически не е.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари