Създателят на ГМО бебета излезе от затвора

0
При експеримент на Хе Цзянкуй са родени две момичета близначки и едно момченце от CRISPR редактираните ембриони
При експеримент на Хе Цзянкуй са родени две момичета близначки и едно момченце от CRISPR редактираните ембриони Снимка: YouTube / стоп кадър

При експеримент на Хе Цзянкуй са родени две момичета близначки и едно момченце от CRISPR редактираните ембриони

В края на 2019 година китайският учен Хе Цзянкуй бе осъден на три години затвор за извършените опити за създаването на ГМО деца. Той искаше с помощта на генно редактиране да промени ембрионите по такъв начин, че родените след тази CRISPR манипулация да са защитени от ХИВ. Няколко седмици след като медиите гръмнаха с изявления за осъществен революционен научен пробив, започнаха да се появяват обвинения в неетичност и дори мошеничество. В крайна сметка Хе Дзянкуй бе осъден на три години затвор, които вече изтекоха и той се завърна в новата лаборатория Jiankui Не Lab, където ще работи върху генното лечение на мускулната дистрофия на Дюшен, информира KALDATA.

През месец ноември 2018 година научихме, че са се родили първите в света деца с редактиран геном. В експеримента взеха участие три семейни двойки, в които бащите бяха ХИВ-положителни. Хе Дзянкуй е редактирал гена на ембрионите, за да осигури защитата на организмите едновременно от ХИВ, холера и едра шарка. Резултатите от този експеримент така и не бяха съобщени и останаха твърде неясни.

Анализът на оригиналното изследване на секретната документация на Хе Дзянкуй, извършена от китайски учени, която така и не бе публикувана, показа, че възпроизвеждането на природната мутация delta 32 в гена CCR5 с цел защита от СПИН не е било удачно. Според тази информация, в гените на ембрионите са направени някакви други промени, последствията от които са непредвидими. Към днешен ден това не е потвърдено, но е известно, че са родени две момиченца близначки и едно момченце от CRISPR редактираните ембриони. Какво е състоянието на тези деца не е известно.

Хе бе осъден на три години затвор за неетични и незаконни генни експерименти – за създаването на ГМО деца. По-точно, Дзянкуй бе осъден на три години затвор и освен това трябва да заплати глоба от 3 милиона юана (около $340 000). Сега той се завръща към своите научни изследвания в некомерсиалния научен институт Jiankui Не Lab, който всъщност носи неговото име.

Осъдени бяха и неговите двама помощници: Чжан Жънли получи две години затвор и глоба от 1 милион юана, а Цин Чжинчжоу получи 1,5 години условно с 2-годишен изпитателен период и глоба от 500 000 юана.

Китайският учен заяви пред медиите, че възнамерява да използва методите за генно редактиране за лекуването на рядкото заболяване мускулна дистрофия на Дюшен.

Засега не е ясно каква ще бъде реакцията на научната общност, но към неговата дейност се проявява огромно любопитство. Така например, той получи официална покана от Оксфордския университет през следващата година да прочете няколко лекции за използването на CRISPR в репродуктологията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари