Кои са най-смъртоносните болести, познати на човечеството?

0
6 смъртоностни болести вземат милиони жертви
6 смъртоностни болести вземат милиони жертви

6 смъртоностни болести вземат милиони жертви

Чума

Общо светът е прекарал няколко чумни епидемии: първата известна била през 551-580 г. - така наречената Юстинианова чума, започнала в Египет. През ХІV век връхлетяла втора вълна на Черната смърт: тя се разпространила в Китай, Средна Азия, Месопотамия, Египет, Европа. Смята се, че до 1352 г. 40 млн. души станали жертви на тогавашната чума. По-малки епидемии избухват в средата на ХVІІ - началото на ХVІІІ век, когато смъртните случаи не надвишават 1000 000, пише Actualno.com.

Последното масирано огнище на чума е регистрирано в края на ХІХ век в Азия (тогава в Индия починали 6 000 000 души). Но все още се регистрират случаи на заразяване: през 2017 г., например, в Мадагаскар 170 000 души са починали от Черната смърт, още двама души в Монголия през 2019 г.

Едра шарка

Това е единственото крайно опасно заболяване, напълно унищожено с ваксина до момента: последният случай е регистриран през 1978 г. във Великобритания.

Едрата шарка се заражда в Китай през ІІІ век, след това отнема живота на 30% от населението на Япония през 737 г., а през 17-ти век достига и Европа – над 1 500 000 души умирали от нея всяка година! Онези, които се възстановяват, остават обезобразени за цял живот. Ваксина срещу болестта е разработена едва през 1800 г., но тя не помогнала за предотвратяване на нови инфекции. Едрата шарка е официално обявена за ликвидирана през 1980 г.

Холера

Острата чревна инфекция (холера) поразила света през ХІХ век; заразата започнала да се разпространява от Индия. Последната голяма епидемия от холера е регистрирана в Индонезия през 1961 г., но отделни огнища на болестта са регистрирани и в по-скоро време: в Хаити през 2010 г. 9700 души починали от холера.

Испански грип

„Испанският грип“ е най-масовата пандемия в човешката история. Започва през 1918 г., на фона на наближаващия тогава край на Първата световна война, през 1918 г., - и засяга около 29,5% от тогавашното население на планетата!

Испанският грип няма връзка с Испания. Първите случаи на инфекция били открити в Съединените щати. Названието му е свързано с военното положение: по онова време цензурата на страните, участващи в Първата световна война, не позволявала да се съобщава за епидемии в пресата, за да се избегне паника. Но Испания не участвала във войната, затова първата информация за грипа се появила в тамошните вестници.

До август и септември 1918 г. всички континенти на Земята били обхванати от грипа, с изключение на Антарктида. В някои страни обществени места, църкви, училища, съдилища, театри, кина били затворени за цяла година!

Испанският грип започва да намалява едва през 1920 г. и най-накрая пандемията приключва през 1923 г.

СПИН

HIV е вирусът на човешката имунна недостатъчност, който причинява HIV-инфекция - чийто последен стадий е известен като синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Това заболяване днес е сред най-опасните.

Първите клинични съобщения за СПИН се появяват през 1981 г. в САЩ, до края на 1982 г. в страната има 771 случая на заболяването. 618 от тези случаи са завършили със смърт. Днес Световната здравна организация допуска, че в света има повече от 40 000 000 заразени.

Туберкулоза

Едно от най-разпространените инфекциозни заболявания в света. От 5 до 10% от инфекциите преминават в активна фаза на заболяването, резултатът от което в повече от половината случаи е смърт.

Първото споменаване на туберкулозата датира от 2700 г. пр. Хр. в Китай - но започват активно да я изучават едва в началото на 1880-те години: в 1882 г., след 17 години работа Робърт Кох открива бактерията-причинителка. Днес почти 2 000 000 души по света умират от болестта всяка година!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари