Създателят на BioNTech е отказал да си сложи ваксина - истина или лъжа?

0
Разпространяваните в социалните мрежи твърдения, че създателят на ваксината срещу Ковид-19 не желаел да се имунизира, са напълно безпочвени
Разпространяваните в социалните мрежи твърдения, че създателят на ваксината срещу Ковид-19 не желаел да се имунизира, са напълно безпочвени Снимка: БГНЕС / Архив

Създателят на ваксината на BioNTech бил отказал да се имунизира със собствения си препарат срещу Ковид-19. Според това твърдение той бил взел решението от "съображения за сигурност"

Истина или лъжа? Ето фактите, събрани от Дойче Веле

"Д-р Угур Шахин, създател на ваксината на BioNTech/Pfizer, отказва да се ваксинира със собствения си препарат от съображения за сигурност" - това пише юзър над видео, публикувано тези дни в Туитър и Ютюб, където то е споделяно от много хора.

Тъй като за доказателство се използва едно видео на ДВ, ние проверихме фактите - и установихме, че въпросното твърдение не отговаря на истината.

Във видеото действително е показан основателят на BioNTech Угур Шахин, но то е от 2020 година - тоест, отдавна вече не е актуално. Междувременно Шахин е не само двойно ваксиниран, но е и с поставена бустерна доза. Освен това видеото, публикувано в Туитър и Ютюб, е било манипулирано.

Какво точно се казва във видеото

Въпросното видео има за цел на докаже, че създателят на ваксината на BioNTech Угур Шахин е отказал да се имунизира със собствения си препарат. Първите 15 секунди от видеото показват Шахин, а репортер, който не е в кадър, му задава следния въпрос: "Позволете ми един много личен въпрос. Знам, че не обичате да отговаряте на такива въпроси, но Вие и Вашата съпруга играете толкова централна роля при разработването на вируса...". Следва приближен кадър, при който думите "разработването на вируса" прозвучават два пъти на бавни обороти.

На 22-та секунда от видеото репортерът задава следващия въпрос: „Научих, че Вие самият все още не сте ваксиниран. Защо?“. Угур Шахин отговаря така: „В момента законът не ми позволява да се ваксинирам“. На допълнителното запитване каква е причината за това, създателят на ваксината казва, че в Германия се спазват приоритети при ваксинирането. По времето, по което е заснето видеото - тоест, преди близо година - в Германия беше разрешено да се ваксинират само възрастните хора над 80 години, както и най-рисковите групи от населението.

По-нататък Шахин обяснява, че нито той, нито останалите служители в неговата фирма BioNTech не са имали право да участват в клиничните изпитания на ваксината - отново заради действащите законови разпоредби. В същото време Угур Шахин казва, че най-важната цел в бъдеще е да се ваксинират всички сътрудници и партньори на фирмата. И съобщава, че за 2021 година BioNTech си е поставил за задача да осигури производството на над 1,3 млрд. дози ваксина. С други думи: никакви изказвания, които да издават нежелание за ваксиниране или предпазливост от "съображения за сигурност".

В 2-минутното видео, целящо да докаже, че Шахин бил отказал да се ваксинира със собствения си препарат, са използвани кадри от 8-минутно интервю на ДВ с него, излъчено на 22 декември 2020 година. Освен това видео, в социалните мрежи в последно време се разпространяват и други стари интервюта на Угур Шахин, като всеки път целта е да се внуши, че създателят на ваксината няма доверие в собствения си продукт.

Както в случая с видеото на ДВ, едно интервю на SWR от 21 декември 2020 също е било манипулирано и съкратено само до въпроса защо Шахин все още не се е ваксинирал. Публикувано е в Ютюб чак тази година - през октомври, когато е споделено от множество юзъри. При това във въпросното интервю Угур Шахин изрично заявява: „Разбира се, че с голяма радост бих се ваксинирал, когато това стане възможно“.

Истината

Към момента, в който са проведени двете цитирани интервюта, 55-годишният тогава създател на BioNTech не е имал право да се ваксинира, тъй като ограничените налични количества от ваксината по онова време бяха разпределяни с приоритет само сред най-възрастните и най-рисковите групи от населението.

На 19 март 2021 година Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи обявиха официално, че те и техният екип от сътрудници междувременно са ваксинирани.

А наскоро агенция Ройтерс съобщи, че според говорител на BioNTech Угур Шахин си е поставил първата доза от ваксината още в началото на 2021 година, а бустерната доза - преди няколко седмици. Казано накратко: разпространяваните в социалните мрежи твърдения, че създателят на ваксината срещу Ковид-19 не желаел да се имунизира, са напълно безпочвени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари