Съюзът на парамедиците иска спешните медици да са с боди камери

3
Тази мярка е преди всичко защита за работещите в Спешна помощ
Тази мярка е преди всичко защита за работещите в Спешна помощ Снимка: Красимир Николов, БТА

Тази мярка е преди всичко защита за работещите в Спешна помощ

Съюзът на парамедиците предлага екипите на Спешна помощ да бъдат снабдени с боди камери. Тази мярка е преди всичко защита за работещите там, обясни в ефира на БНР Ива Пехливанска, която даде пример с това, че бургаската полиция вече има 95 подобни камери и 17 полицейски автомобила с видеорегистратори:

Основният мотив за това наше предложение е зачестилите през последните няколко години случаи на агресия срещу екипите на Спешна помощ. Това е причината да има и отлив на кадри, които да работят в Спешна помощ. Едни боди камери, които са въведени в Западна Европа, а и изобщо по света е доказано, че има спад на тези инциденти с пациенти. Смятаме, че това е добър вариант и за България. не става дума само да се използват срещу агресията, но и във връзка с координационните центрове, когато има взаимодействие за спешна помощ на пациентите.

При нас нещата се случват постфактум, след като имаме вече сериозен проблем, който ескалира и е двустранен. Както от страна на екипите, така и от страна на пациентите. Затова предлагаме такъв вариант, защото няма да има „дума срещу дума“, каквато е ситуацията в момента.

Друг аспект е приложението на боди камерите в ситуации с масови бедствия и аварии и извънредни ситуации – например пожари, наводнения, промишлени аварии, сериозни пътно-транспортни произшествия. Директни кадри на живо служат за надеждна и незабавна комуникация между медиците и централите. Не се губи време в обяснения, командният пункт вижда реалната ситуация и може да даде насока или да изпрати допълнителен екип с нужни медицински специалисти.

Камерата помага и за видеодиагностика и телемедицинска връзка с лекари от различни специалности, които могат да дадат консултация и по този начин да спасят пациента или да предотвратят допълнителни усложнения.

Телемедицината се прилага в Спешна помощ навсякъде вече по света, това е много бърза връзка и координация, която се използва от всички структури, включително и от полиция, и от пожарна. В тази връзка всеки би могъл да съдейства дори и дистанционно.

Освен защита при агресия, записът от камерата може да служи за доказателство при жалби от пациенти и техни близки в случаи, когато не са удовлетворени от оказаната помощ. Така ще се докаже, че медикът е действал по алгоритъм и е направил всичко, което се изисква от него.

Предстои до две седмици да се внесе това предложение и в Министерството на здравеопазването“, уточни Ива Пехливанска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари