Съвети за лов на глигани

10
Откриването на ловния сезон започва обикновено през октомври или ноември
Откриването на ловния сезон започва обикновено през октомври или ноември

Откриването на ловния сезон започва обикновено през октомври или ноември

Глиганът е умно животно и може да е предизвикателство дори за най-опитния ловец. Средният му живот е около 10-15 години, като най-едрите екземпляри могат да достигат до 300 кг.

Ловуването на дивеч е древна практика, която се превърна в традиция и любимо занимание за мнозина по света, пише Агенция КРОСС. Откриването на ловния сезон е важен момент за всеки ловец.

Кога е откриването на ловния сезон?

Има ловни календари, които определят кога какъв тип дивеч може да се ловува. Те са различни за различните държави, но целта им е устойчивост, опазване на природните ресурси и възстановяване на популацията.

Откриването на ловния сезон на свинята варира в зависимост от страната или района, където се намирате. В много страни е дефиниран от ловни регламенти или други законодателни актове, които определят периодите и сроковете, през които се допускат или се забранява ловът на определени видове дивеч.

В общи линии, в много европейски страни откриването на сезона за ловене на диво прасе стартира есента и продължава през зимните месеци, когато животните са здрави, активни и търсят храна. Обикновено започва през октомври или ноември и продължава до края на февруари или март. В някои региони на България може да се провежда през почти цялата година, но има определени ограничения за пола и възрастта на животните, които могат да бъдат отстреляни.

Докога е разрешен ловът на глигана?

Разрешеният период за ловене на едър дивеч зависи от откриването на сезона и ловните регламенти на всяка конкретна страна или регион. В много страни в Европа, обикновено е разрешено през есенните и зимните месеци. Този период често продължава до края на февруари или март. При определени обстоятелства може да бъде през други периоди на годината или да бъде ограничен по определен начин.

Важно е да се обърне внимание, че откриването и закриването може да се променят в зависимост от различни фактори като популационните промени, екологични обстоятелства или други причини. Затова е важно ловците винаги да проверяват актуалните ловни регламенти за своята страна или регион.

Какви оръжия се използват за лов на диво прасе?

Ловът на глигани изисква употребата на оръжия, които са способни да се справят с тежката и плътна маса на животното. Правилният избор до голяма степен зависи от множество фактори, като например дистанцията на стрелба, местността, терена и личните предпочитания на ловеца. Ето някои от основните видове оръжия, които често се използват за отстрел на глигани:

1. Карабини

Карабините са често използвано оръжие за лов на едър дивеч дивеч. Те предлагат далечен обсег и са съвместими с патрони, подходящи за големи животни. Популярни калибри за глиган включват .308 Winchester, .30-06 Springfield, .270 Winchester, 7mm Remington Magnum и други.

2. Гладкоцевни пушки

Гладкоцевните пушки също могат да бъдат използвани за лов на диво прасе, особено когато стрелбата е на близка дистанция или в гъста растителност. За тази цел се използват гладкоцевни патрони с куршум, познати още в средите и като бренекета, които се отличават със значителна пробивна сила.

3. Лъкове и арбалети

В някои страни или региони е разрешено използването на лъкове или арбалети за ловуване на едър дивеч. Тези оръжия изискват специални умения и търпение, но могат да бъдат много ефективни на близки разстояния.

Екипът на онлайн магазин zarimex.eu съветва да се подбира подходящия вид и модел в зависимост от условията на лова и предишния ви опит. Ловците трябва да са обучени и опитни, да носят защитно облекло и да следват всички правила за откриването и закриването на сезона, както и протоколите за безопасност при работа с оръжия.

Съвети за лов на глигани

1. Изучавайте навиците им. За да бъдете успешни, трябва да знаете къде и кога може да ги откриете.

2. Движете се тихо и внимателно. Тези животни имат отлични слух и обоняние.

3. Използвайте подходящо оборудване. Всичко е важно - от избора на оръжие до използването на подходящо облекло.

4. Спазвайте законите и регулациите. Винаги се информирайте предварително за откриването и края на ловния сезон, както и кога какви животни можете да ловувате.

Преди да заминете на лов, винаги се консултирайте с местните органи и се уверете, че спазвате всички закони и регулации, свързани с откриването на ловния сезон и срока му.

Откриването на ловния сезон на дивото прасе е вълнуващ момент за мнозина ловци. С правилната подготовка, знание и оборудване, този сезон може да бъде незабравим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    До по-долния
    И ние не разбираме третополовите, като теб, но все още ви търпим! С надежда да се открие ловен сезон и за джендъри.
  • 0
    3
    Асан Юмеров
    Значи земате едно бренеке 13-0 и отивате на Банкя да дебнете Прасето на ОПГ ГРОБ=ДПС! Като излезе го думкате и спасявате цяла България! Това е!
  • -3
    2
    !@#$
    Не ги разбирам това ловците. Къси пишлета е ясно, еректилна дисфункция е задължително, но защо си избивате комплексите върху животни бе? Като сте "мъже" излезте в честен двубой срещу животинката. Тя има зъби, рога и копита. Същото го имате и вие.
  • 6
    1
    Литературни похвати...
    ...преразказ по картинка. Ниво - 3 клас...Що пишете за неща, от които грам не разбирате? Или Ви натискат за брой статии...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари