Съвети за безопасен Великден

0
Екипите на русенската пожарна бдят за нашата безопасност, но и ние трябва да се пазим, ето как
Екипите на русенската пожарна бдят за нашата безопасност, но и ние трябва да се пазим, ето как Снимка: DPA

Пожарна безопасност по време на Великденските празници.

По време на честванията на Великденските празници в църквите, манастирите и други православни храмове ще се провеждат празнични литургии с масово събиране на хора. Ритуалът на християнския празник е свързан и с палене и пренасяне на горящи свещи, което повишава опасността от възникване на пожари и инциденти. В тази връзка огнеборците съветват хората да бъдат внимателни и да спазват най-елементарните правила за да не се допускат инциденти.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе е създала организация за осигуряване на пожарна безопасност по време честванията на църковния празник „Възкресение Христово“ и свързаните с него почивни дни, от 26 до 29 април 2019 г. Служителите на дирекцията вече са извършили проверки в общо 56 обекта, където ще се провеждат чествания и богослужения. Провели са беседи с отговорните лица за обезпечаване на пожарната безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, изправност на електрическите инсталации и съоръжения, изправност и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурени условия за успешно пожарогасене в съответните обекти. Извършен е инструктаж на църковните служители, като е акцентирано върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в храмовете, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите. Напомнено е, че вратите на църковните храмове трябва да са напълно отворени и неподвижно застопорени по време на провежданите служби*.

Ще бъде осъществяван контрол за осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните екипи в районните служби ПБЗН са запознати с оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп.

Пожарникарите апелират към всички граждани за повишено внимание и спазване на някои основни правила по време на празниците.

СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН:

Когато сте у дома:

  • поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали;

Оставени без надзор свещите могат да предизвикат пожар. След пренасянето на запалените свещи в домовете си, не ги оставяйте да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците до които може да доведе един пожар са изключително сериозни.

  • пазете косата и дрехите си, когато палите свещ;
  • употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места;
  • да не са в близост до горими и синтетични тъкани и материали, а над пламъка да няма дървени и други горими повърхности;
  • да са защитени от вятър и течение;
  • когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи;
  • Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.

На обществени места:

  • Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ;

Запалените свещи, които множеството граждани пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор свещите могат да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите.

  • не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;

  • при влизане в обществена сграда, обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди;

  • при инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята.
  • при евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи;
  • помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента
  • При необходимост, окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение. В ситуация на пожар най-важно е да се запази самообладание и да съдействаме на близките и околните, особено децата, възрастните и трудно подвижните хора

От решаващо значение е още в началните минути на пожара да се обадим на телефон 112.

* Съгласно чл. 43, ал. 13 от Наредба Із-1971 от 29.10.2009 г., предвид специфичността на този вид обекти и утвърдения от столетие църковен канон, не съществува пречка вратите на православните църкви да се отварят навътре. При извършване на служби с масово събиране на хора, трябва да се предвидят мерки за фиксирането на вратите в отворено положение

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари