САЩ знаеха за раждането на "Ислямска държава" още през 2012-а, но не направиха нищо

0
Още през 2012 г. САЩ са били наясно, че възниква нова терористична групировка, т.нар. "Ислямска държава"
Още през 2012 г. САЩ са били наясно, че възниква нова терористична групировка, т.нар. "Ислямска държава"

Още през 2012 г. САЩ са били наясно, че възниква нова терористична групировка, т.нар. "Ислямска държава".

Но Вашингтон не е предприел нищо, защото доскоро се интересуваше основно от свалянето на режима на Асад. Това твърди близкоизточният експерт Гюнтер Майер*, предаде Дарик.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл обвинява сирийските бунтовнически групировки във военни престъпления. Между другото става дума за изтезания и убийства. Изненадва ли Ви това?

Изненадващо е, че тези информации закъсняха толкова много. Досега вниманието на световната общественост беше концентрирано върху изтезанията и военните престъпления, извършвани от войските на Асад. Те бяха документирани от един сирийски фотограф между 2011 и 2013 година - става въпрос за близо 7000 затворници, измъчвани до смърт от сирийската тайна полиция. Добре известно е също така, че зверства биват извършвани също и от тъй наречената "Ислямска държава" (ИД).

От доклада на Амнести интернешънъл става ясно, че не само джихадистите от "Фронт ал-Нусра" и "Ахрар аш-Шам" са извършвали военни престъпления. Споменават се още три милиции - "Нуредин аз-Зинки", "Фронт Леванта" и 16-та дивизия на Свободната сирийска армия. Много от тези бойци са обучени и снабдени с оръжия от САЩ. Американците обаче винаги са подчертавали, че поддържат единствено умерените сили и старателно подбрани сирийски бойци. Докладът на Амнести интернешънъл обаче показва, че САЩ са подкрепяли и военнопрестъпници.

Знаели ли са американците за това? И ако да, защо са го приели?

Разбира се. Много западни медии информираха, че обучените от САЩ в Турция сирийски бойци масово са дезертирали и са се присъединили към "ал-Нусра" и към ИД след завръщането си в Сирия. Американците са приели този факт с пълното съзнание, че така могат да отслабят режима на Асад. Още през 2012 година, ако не и по-рано дори, американското ръководство е било наясно, че възниква нова ислямистка групировка (ИД), но не е предприело нищо, защото се е интересувало основно от свалянето на режима на Асад.

В доклада на Амнести интернешънъл се споменават и други държави като Саудитска Арабия, Турция и Катар, които подкрепят въоръжените групировки - въпреки тяхната бруталност. Каква роля играят тези страни?

Саудитска Арабия подкрепя милициите "Ахрар аш-Шам" - терористична групировка, известна със своята жестокост. Катар и Турция пък подкрепят най-вече онези бунтовнически групировки в Сирия, които са близки до мюсюлманското братство. Има безброй доказателства, че и тези милиции извършват зверства.

Какви политически и религиозни цели преследват тези групировки?

Тези групировки воюват срещу всички, които те смятат за неверници. Например шиитите и жените, които не носят забрадки. В очите на фундаменталистите, тези жени са поддръжници на светския режим на Асад. Общата цел на различните групировки е създаването на държава в Сирия по каноните на ислямския закон.

По какво се различават тези групировки от т.нар. "Ислямска държава"?

ИД няма равна на себе си, когато става въпрос за зверства и насилие на религиозна основа. Особено ако съдим по мащабите на екзекуциите, изтезанията и телесните наказания, като бой с камшици, например. Терористичните милиции на ИД са отделна категория, защото не знаят какво е компромис.

На кои партньори може да се разчита в Сирия? С кого трябва да се водят мирни преговори и с кого не?

Ако погледнем съотношението на силите, ще видим че най-силни са Русия и режимът на Асад. Докато този режим продължава да съществува, военните остават най-важният партньор за сключване на мир. Предимството се състои в това, че в Сирия все още има функционираща система. На тази база може да се надгражда и вероятно за бъде възстановена стабилността.

А фактът, че и САЩ вече не държат толкова на свалянето на Асад, само потвърждава това, което казваха военните експерти още през 2013 година: че джихадистките групировки биха се възползвали от вакуума и ще вземат властта. И тогава ще стане още по-лошо. И ще имаме една напълно разрушена държава.

*Професор Гюнтер Майер е ръководител на Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари