САЩ ще разработят нова версия на тактическо ядрено оръжие

0
Според Пентагона въвеждането на В61-13 не е отговор на конкретно събитие
Според Пентагона въвеждането на В61-13 не е отговор на конкретно събитие

Според Пентагона въвеждането на В61-13 не е отговор на конкретно събитие

САЩ ще разработят модерна версия на тактическото си ядрено оръжие В61 за потенциална употреба срещу "по-труднодостижими" военни цели, съобщи Пентагонът, предаде ДПА и БТА.

Конгресът на САЩ все още трябва да даде одобрението си за проекта, се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната.

Бомбата, обозначена като В61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети. Според Пентагона въвеждането на В61-13 не е отговор на конкретно събитие, а "отразява текущата оценка на променящата се среда в областта на сигурност".

Производството няма за цел да увеличи общия брой на оръжията в ядрения арсенал на САЩ. По-скоро то трябва да осигури на американския президент "допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели" и да замени някои бомби 62-7.

Ядрените оръжия тип В61 са част от запасите на САЩ от десетилетия и редовно се доразвиват, припомня ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари